NSA avslørte drapsplaner mot Lars Vilks

NSA kunne ved overvåking av e-poster avsløre at det forelå drapsplaner mot den svenske kunstneren Lars Vilks. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
NSA kunne ved overvåking av e-poster avsløre at det forelå drapsplaner mot den svenske kunstneren Lars Vilks. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av dokumentene som har blitt lekket av Edward Snowden viser hvordan NSA har bidratt til å hindre terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge et av dokumentene har NSAs hovedkvarter i Texas avskåret 478 e-poster som bidro til å hindre «Jihad Jane»-planen om å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks, som hadde fremstilt profeten Muhammed som en hund, melder The Observer.

Andre dokumenter viser at NSA under et terrorangrep mot hotell Intercontinental i Kabul klarte å lytte til hva de væpnede mennene sa. Det finnes også en skildring av NSAs rolle i å sprenge en liga som drev menneskesmugling med utgangspunkt i Kina. Denne innsatsen førte til to pågripelser ved JFK-flyplassen i New York.

Les også: Muhammed-tegner støtter islamhatere

En påstått kokainsmugler trodde kanskje han var relativt trygg ombord i en yacht i Det karibiske hav. Men partneren hans som også befant seg om bord chattet på Facebook, og sørget dermed for at NSA fikk tak i opplysninger om båtens beliggenhet og hvor den var ment å legge til kai.

I 2009 var NSA i stand til å spore nærmest hver bevegelse Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, gjorde da han var på besøk i provinsen Kurdistan. Den mest verdifulle tjenesten NSA har gitt USA er støtte til militæret i Irak og Afghanistan. Dette gjaldt blant annet å identifisere og finne posisjonen til en snikskytter i «Den grønne sonen» i Baghdad, og avsløring av mulige Taliban-angrep.


Les også: Hevder Lars Vilks var drapsmål