Ap mest fram etter valget

Ap går fram 2,4 prosent fra gjennomsnittet av meningsmålingene i september til gjennomsnittet i oktober. Her er partileder Jens Stoltenberg fotografert på sitt kontor etter at han gikk av som statsminister. Foto: NTB scanpix.
Ap går fram 2,4 prosent fra gjennomsnittet av meningsmålingene i september til gjennomsnittet i oktober. Her er partileder Jens Stoltenberg fotografert på sitt kontor etter at han gikk av som statsminister. Foto: NTB scanpix.

Arbeiderpartiet får et løft på sju av åtte målinger i oktober, men regjeringspartiene ville fått ett mandat mer dersom gjennomsnittet hadde vært valgresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap går fram 2,4 prosent fra gjennomsnittet av meningsmålingene i september til gjennomsnittet i oktober, viser beregninger som Poll of polls har utført.

Det gir en oppslutning på 31,9 prosent nå, mot valgresultatet på 30,8 prosent og september-gjennomsnittet som ble 29,5 prosent. Det er størst fremgang av alle partiene.

Også Høyre går fram. Gjennomsnittet i oktober ble 27,8 prosent, noe som er 1 prosentpoeng over valgresultatet og 0,7 prosentpoeng over snittet i september.

Frp mest ned

Fremskrittspartiet har hatt enkeltmålinger både på 13 og 17 prosent, med et gjennomsnitt i oktober på 14,6 prosent.

Les også: Stoltenberg ser mot 2017

Det er 1,7 prosentpoeng svakere enn oppslutningen ved stortingsvalget og 1,3 prosentpoeng svakere enn gjennomsnittet i september. Det er den største tilbakegangen av alle partiene siden valget.

For de øvrige partiene er endringene mindre. Snittet i oktober – med endringer fra stortingsvalget i parentes – ble følgende: SV 4,1 (uendret), Sp 4,7 (-0,8), KrF 5,5 (-0,1), V 5,6 (+0,4).

Grønn fremgang

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke med i gjennomsnittsberegningene hos Poll of polls. Men ifølge TV 2s beregninger har det ferske stortingspartiet et gjennomsnitt halvveis i oktober på 3,3 prosent – noe som i så fall innebærer en økt oppslutning fra valget på 0,5 prosentpoeng.

Regjeringspartiene Frp og Høyre vant 77 mandater i valget. Snittet av landsmålingene i oktober ville ifølge Poll of polls gitt 78 mandater.

De tre partiene i den rødgrønne regjeringen oppnådde 40,4 prosent i valget og 72 mandater. Snittet i oktober gir 40,7 prosent og 71 mandater.

Personvernpolicy