Norsk vaktselskap utpekt etter arrestasjoner i Italia

Den norske direktøren for selskapet ABP World Group, som er spesialisert på å hente tilbake bortførte barn, er utpekt av italiensk politi etter arrestasjoner av flere underleverandører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en aksjon mot det som omtales som en internasjonal ring av spesialsoldater som driver barnekidnapping blant foreldre som krangler om omsorgsretten, har italiensk politi arrestert en gruppe tilknyttet det norskledede selskapet.

Tre italienere og en ukrainsk kvinne er pågrepet av italiensk politi, mens to nordmenn og en svenske er etterlyst, meldte nyhetsbyrået AFP torsdag.

Den norske direktøren Martin Waage i ABP World Group bekrefter overfor NTB at selskapet har virksomhet på Sicilia, men mener arrestasjonen av flere lokale leverandører i Italia er et forsøk på svartmaling fra tunisiske myndigheter.

– Jeg kjenner ikke grunnen til at italiensk politi sier det de sier, men tror de er lurt av tunisiske myndigheter. Jeg har sjekket med norsk politi og med Interpol i dag, og ingen av oss er etterlyst slik det går fram av uttalelser til mediene, sier ABP-direktør Waage til NTB.

To i arrest

Italiensk politi sier gruppen for det meste besto av tidligere medlemmer av spesialstyrker. De var «villige til å tilby sine tjenester til alle som betalte godt nok», heter det i en uttalelse fra politiet.

Waage bekrefter at ABP ganske riktig i hovedsak driver med å hente tilbake barn til den av foreldrene som har fått omsorgsretten. Selskapet bruker høyt spesialiserte operatører, men at de aldri bruker våpen eller vold.

– Dette har forbindelse til et oppdrag vi har hatt i Tunisia. De som er pågrepet, er leverandører av båter og utstyr når vi har oppdrag i området, sier Waage videre og avviser at de har gjort noe som helst kriminelt i Italia.

Svensker i varetekt

I Tunisia sitter to av selskapets sikkerhetsvakter i politiets varetekt etter at de i november i fjor fulgte en norsk mor til landet for å møte i en barnefordelingssak. Den norske moren skal ifølge Waage ha blitt tilkjent omsorgsretten, også i en tunisisk domstol, men har fått utreiseforbud fra landet.

Utenriksdepartementet kjenner til saken, men kunne torsdag ikke kommentere den siste tidens utvikling eller status i saken.

– Jeg kan bekrefte at en norsk kvinne har mottatt konsulær bistand i forbindelse med sitt opphold knyttet til en familiesak i Tunisia, var alt underdirektør Frode Andersen i UD ville si torsdag kveld.

De to svenske vaktene, som skulle sørge for den norske kvinnens sikkerhet på turen, sitter fengslet og risikerer fengsel i opptil ti år. Rettssaken mot de to skulle ha startet i begynnelsen av oktober, men ble utsatt. Nå er saken berammet på nytt til 11. november, melder svenske Aftonbladet torsdag kveld.

Situasjonen for de to svenskene har vakt betydelig oppsikt i hjemlandet. Mennene er en 54 år gammel tidligere livvakt for Sveriges statsminister Ingvar Carlsson, og hans 36 år gamle kollega. I tunisiske medier er de framstilt som kriminelle leiesoldater som skulle bortføre et barn.

– Barn i fare

Ifølge italiensk politi har operatørene fra ABP utført en operasjon i Tunisia foruten å planlegge en annen. Den første skal ha skjedd i oktober i fjor da en norsk gutt ble kidnappet tilbake til Norge via Palermo. Den andre var den som ble stanset da de svenske vaktene ble arrestert.

– Bevæpnet med russiske våpen, pepperspray og elektrosjokkvåpen, har gruppen tatt titusenvis av euro for å kidnappe barn som fra en forelder til en annen, i saker der det er strid om foreldreretten. Barnas liv har vært i fare, het det i uttalelsen.

I tillegg til Tunisia hadde gruppen også planer om tilsvarende operasjoner på Kypros, i Libanon, i Egypt og i Ukraina.

Personvernpolicy