Statsråd Jan Tore Sanner (H) ga sjefsstilling til jobbløs toppbyråkratBI-professor: - Katastrofe å ansette Killengreen

OMSTRIDT: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen blir ny direktør i Difi. IT-professor Petter Gottschalk (til venstre) er ikke nådig: - Ingelin Killengreen vet knapt hva IKT er forkortelse for. Personen som skal lede Difi må ha personlig kompetanse i moderne informasjonsteknologi. (Foto: NTB scanpix)
OMSTRIDT: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen blir ny direktør i Difi. IT-professor Petter Gottschalk (til venstre) er ikke nådig: - Ingelin Killengreen vet knapt hva IKT er forkortelse for. Personen som skal lede Difi må ha personlig kompetanse i moderne informasjonsteknologi. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden vraket 22 søkere for å gi Ingelin Killengreen sjefsjobben i Difi. - Det er rett og slett en katastrofe. Et uttrykk for at man tar vare på sine egne, sier BI-professor Petter Gottschalk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi)
  • Difis visjon er å utvikle offentlig sektor. De skal bidra der det offentlige står overfor større, gjennomgripende utfordringer.. Digitalisering av offentlig sektor og bedre offentlige anskaffelser er sentrale områder i årene fremover. Kunnskap om organisering og ledelse i staten er vesentlig for å oppnå resultater innen disse områdene.
  • Difis strategi er knyttet opp mot tre innsatsområder: Kunnskapsbasert forvaltningsutvikling, digitale tjenester og gode innkjøp.
  • Difi løser oppgaver for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og andre departementer. De kan på eget initiativ ta opp forvaltningspolitiske problemstillinger, og utfordre etablert praksis i statsforvaltningen.
  • Difi har omkring 240 ansatte og har kontor i Oslo og Leikanger.

Kilde: Difi.no

Petter Gottschalk

22 personer hadde søkt stillingen som direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) da fristen gikk ut i midten av september. Blant dem var statssekretæren i Finansdepartementet, moderniseringsdirektøren i NAV og strategidirektøren i Software Innovation.

Se hvem som søkte sjefsjobben i Difi her.

Men kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har valgt å legge hele søkerprosessen på is. I går ble det kjent at han har gitt jobben til omstridte Ingelin Killengreen, som ble rasjonalisert bort da Solberg-regjeringen slo sammen to departementer - selv om Killengreen ikke hadde søkt.

Les også: Ingelin Killengreen slutter som departementsråd

- Dyktighet ikke viktigst

Det får professor i IT-strategi, Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI, til å tordne:

- Man tar vare på henne ved å sette henne et eller annet sted som for tiden er ledig. Det rammer den organisasjonen. Det er et uttrykk for at de som har tatt beslutningen om å tilby henne jobben, ikke skjønner Difis betydning, sier Petter Gottschalk til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren er ansatt ved institutt for ledelse og organisasjon, og underviser også ved Politihøgskolen. Gottschalk er ikke nådig mot Sanner - som han antyder ikke har hatt kvalifikasjoner som viktigste grunn for ansettelsen.

- Ved plassere en person på den måten, gir man inntrykk av at det er viktigere å få plassert personen, enn å få en dyktig, ny leder på plass, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Feil vinkling

Statssekretær Paul Chaffey fremholdt overfor ABC Nyheter i går at dette var en klok ansettelse, og viste til Killengreens tunge erfaring som byråkrat: Hun har vært departementsråd i Justisdepartementet og Fornyingsdepartementet (FAD), samt direktør i Politidirektoratet (POD).

- Det er altså helt feil vinkling! Er det noe man ikke trenger til å lede Difi, er det en med for mye erfaring. Og Ingelin Killengreen har etter hvert for mye erfaring, sier Gottschalk, og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Difi er en spydspiss inn i omstillingen av offentlig sektor. Han som gikk og ble skattedirektør (Hans Christian Holte, red anm.), gjorde det på en utmerket måte. Det som trengs er ikke en med ledererfaring fra offentlig administrasjon. Det er en person med ideer og tanker om fornyelse – altså modernisering av offentlig sektor, sier Gottschalk.

Han mener moderniseringsminister Sanner bekrefter at han ikke har tro på Killengreen ved ikke å la henne fortsette i departementet. I stedet fortsetter Eivind Dale som administrativ toppsjef.

- Hvis man hadde trodd at hun var egnet til en modernisering av offentlig sektor, så hadde de selvsagt beholdt henne i Moderniseringsdepartementet. Men siden hun er plassert i Difi, så er det et plaster på såret. Det er et svært uheldig signal inn i Difis betydning, mener BI-professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Killengreen ikke kvalifisert

Han sier rett ut at Ingelin Killengreen ikke er kvalifisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingelin Killengreen vet knapt hva IKT er forkortelse for. Personen som skal lede Difi må ha personlig kompetanse i moderne informasjonsteknologi. Alle toppledere kan snakke om informasjonsteknologi. Men det å skjønne mulighetene og begrensningene i IKT, er det viktigste feltet for Difi, sier BI-professoren.

I vår la nettopp Difi frem en knusende rapport av Politidirektoratet - som Killengreen ledet i 11 år til hun gikk av i februar 2011. Hun ble kritisert for å ha skapt en fryktkultur der - og ikke ha klart å få skikk på IKT. En konsekvens er at den nye straffeloven ikke er innført - selv om den ble vedtatt i 2005.

Killengreen skyldte på politikerne - og spesielt tidligere justisminister Knut Storberget. Gottschalk blåser av det:

- Hun viste gjennom alle årene som politidirektør at hun ikke skjønte noe av IKT. Riktignok sa hun at hun ikke fikk penger til det. Men det er er vel så mye et kompetansespørsmål som et pengespørsmål, mener BI-professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stollek

Ansettelsen av Killengreen kan fremstå som norsk byråkrati er en stor, lykkelig familie som bedriver stollek. Killngreen settes inn for Hans Christian Holte, som blir ny direktør i Skattedirektoratet. Den tidligere skattedirektøren Svein Ragnar Kristensen er begynt i Politidirektoratet, der han skal jobbe for å endre norsk politi - eller arven etter Killengreen.

- Hva slags signal gir det innad i Difi til de som jobber der? Det fremstår utenfra som stolleken: Difi-sjefen går til Skattedirektoratet fordi skattedirektøren går til POD for å rydde opp etter personen som nå er tilsatt som Difi-direktør?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man tar vare på sine egne. Hun har nok fortsatt mange venner som tar vare på henne. Det mer naturlige ville vært at hun hadde blitt det sånne pleier å bli: Spesialrådgiver uten noen bestemt porteføje, mener Petter Gottschalk, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbakeslag for moderninseringen

- Dette sender et veldig negativt signal inn i Difi. Og er et tibakeslag i forhold til det departementet skal satse på, nemlig modernisering.

Kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Difi kommenterer den midlertidige ansettelsen av Ingelin Killegreen slik:

- Vi hadde et godt allmøte i går hvor ansatte fikk møte Killengreen og stilt spørsmål. Vi ser frem til hun kommer på plass mandag 2. desember.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund registrerer at Ingelin Killengreen har fått ny sjefsjobb i Difi.

Han sier hun har gjort mye bra for norsk politi. Men minner om at hun også har fått til dels hard kritikk for sin ledelse og lederstil.

- Politiets Fellesforbund har presiserte at hun burde sluppet andre mer til i sin tid som politileder. Vi håper hun har tatt det punktet til etterretning, sier Sigve Bolstad til ABC Nyheter, før han legger til:

- Vi ønsker henne lykke til.