Nå har Halloween tatt helt av

AMERIKANSK: Det er Oslo som er mest opptatt av å markere halloween. Foto: NTB scanpix
AMERIKANSK: Det er Oslo som er mest opptatt av å markere halloween. Foto: NTB scanpix

Mens den tradisjonelle markeringen av allehelgensdag er i ferd med å dø ut, står Halloween stadig sterkere hos det norske folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld vil skumle barn gå fra dør til dør i jakten på søtsaker. Det er kanskje ikke rart, for hele én av tre forbinder allehelgensdag med den amerikanske feiringen

halloween.

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av IPSOS MMI på vegne av Jølstad Begravelsesbyrå.

Blant respondentene under 40 år svarer så mange som halvparten at de forbinder allehelgensdag med halloween, mens bare sju prosent over 60 år gjør det samme.

– Dette kan bety at allehelgensdag slik vi kjenner den, er i ferd med å forsvinne. Vi mener imidlertid at denne minnedagen for de døde ikke bør vannes ut eller glemmes. Å minnes de som ikke lenger er blant oss, og å snakke sammen om døden kan være godt og viktig, sier administrerende direktør i Jølstad Begravelsesbyrå, Jan Willy Løken, i en pressemelding.

Les også: Sjekk ut Halloween-huset

Mest populært i Oslo

HALLOWEEN: Norske barn har for alvor tatt til seg den amerikanske måten å feire Halloween. Foto: NTB scanpix HALLOWEEN: Norske barn har for alvor tatt til seg den amerikanske måten å feire Halloween. Foto: NTB scanpix

Hele tre av fem under 25 år opplyser i undersøkelsen at de enten går eller tar imot barn og unge som går knask eller knep.

Størst interesse for Halloween finner man i Oslo, der hver femte innbygger sier de skal markere halloween, sammenlignet med et landsgjennomsnitt på 14 prosent.

Hele 41 prosent i Oslo sammenligner halloween med allehelgensdag, sammenlignet med 29 prosent på landsbasis.

Løken er opptatt av at det ikke trenger å være enten eller.

– Vi har full forståelse for at unge generasjoner tiltrekkes av denne amerikanske tradisjonen.

– Samtidig oppfordrer vi til ikke å glemme allehelgensdag, i det minste som en familiær markering. Enten det er for å tenne lys på graven, eller å snakke sammen om felles opplevelser vi har hatt med de som er døde, sier han.

Les også: - Gi monstrene reflekser

– For kommersielt

Feiringen stammer opprinnelig fra De Britiske øyer hvor det er en gammel keltisk skikk å søke beskyttelse mot onde makter.

Halloween fikk for alvor fikk innpass i Norge på begynnelsen av 2000-tallet, men i undersøkelsen svarer 70 prosent av de spurte at markeringen blir for amerikansk og kommersielt.

Målet er å samle inn mest mulig godteri fra naboer iført skumle kostymer.

Personvernpolicy