Uigurer avviser Kinas terrorforklaring

Kinesisk antiterrorpoliti er utplassert på Tiananmen-plassen i Beijing etter hendelsen mandag. Foto: Reuters
Kinesisk antiterrorpoliti er utplassert på Tiananmen-plassen i Beijing etter hendelsen mandag. Foto: Reuters

Kinesiske medier krever strenge straffer mot dem som ifølge myndighetene har erklært hellig krig mot det kinesiske styret. Uigur-representanter avviser politiets terrorpåstander.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for organisasjonen World Uighur Congress (WUC) i USA, Alim Seytoff, sier at den offisielle fremstillingen av hendelsen på Tiananmen-plassen utenfor Den forbudte by i det sentrale Beijing mandag, er full av hull – og diskriminerende.

– Hvis sjåføren var en terrorist, hvorfor skulle han ta med kona og moren sin, spør han.

– Og når bilen brant fullstendig opp, med de tre personene i den, hvordan kunne politiet da finne et jihadistflagg i bilen?

Les også: Kinesisk politi ettersøker åtte etter Beijing-episode

Uigurer

Han mener den eneste grunnen til at hendelsen kalles terrorisme, er at de tre i bilen var uigurer. I alt mistet fem mennesker livet, inkludert de tre i bilen, mens 38 ble skadd.

Uigurene er en folkegruppe som hovedsakelig bor i den nordvestlige Xinjiang-regionen, et område med mange muslimer. De snakker et språk i den tyrkiske språkgruppen.

WUC sier det ikke finnes noen omfattende organisert motstand mot det kinesiske styret i Xinjiang, og at de fleste voldsepisoder man har sett fra uigurers side har vært spontane og individuelle.

Politikontroll

Kinesisk politi har intensivert og utvidet kontrollen både i Xinjiang-regionen og i Tibet, melder nyhetsbyrået DPA.

Ifølge WUC er minst 93 personer arrestert i Beijing i forbindelse med hendelsen mandag.

Det kinesiske kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad kaller i en artikkel torsdag episoden mandag «en forbrytelse mot menneskeheten».

– Voldelige terrorforbrytelser er menneskehetens felles fiende, skriver avisen. Den engelskspråklige China Daily skriver at de ansvarlige bak mandagens episode vil bli husket som «mordere, ikke helter».

Personvernpolicy