Dansk-norsk forfatter reddet Norges ære

Den dansk-norske forfatteren Kim Leine fikk årets litteraturpris fra Nordisk råd for romanen «Profeterne i Evighedsfjorden». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Den dansk-norske forfatteren Kim Leine fikk årets litteraturpris fra Nordisk råd for romanen «Profeterne i Evighedsfjorden». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dansk-norske Kim Leine er ukjent i Norge. Likevel reddet han Norges ære da han stakk av med den gjeve litteraturprisen fra Nordisk råd onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leine (52) er født og oppvokst i Bø i Telemark og flyttet til Danmark som 17-åring. Så reiste han til Grønland, der han jobbet som sykepleier i 15 år, før han vendte tilbake til Danmark og debuterte som forfatter i 2007.

– Jeg håper at denne prisen kan føre til at jeg også får norske lesere. Det er vel noe av poenget å nå ut til så mange som mulig, sa Leine etter den TV-sendte prisgallaen.

Norsk og dansk

Danmark og Finland vant storeslem og delte de fem prisene fra Nordisk råd mellom seg i år. I tillegg til litteraturprisen kapret danskene også filmprisen og miljøprisen, mens musikkprisen og den helt nyopprettede prisen for barne- og ungdomslitteratur gikk til finske kunstnere.

Les også: Nordisk råds filmpris til danske «Jagten»

Ikke til forkleinelse for noen av de andre vinnerne: Litteraturprisen er den eneste med et visst internasjonalt gjennomslag. Den er også den eldste av de fem prisene.

I møtet med pressen på scenen i Operaen onsdag kveld hevdet Leine at han føler seg 100 prosent norsk, 100 prosent dansk og 70 prosent grønlender.

Jurymedlem Helene Uri sier at prisvinnerboka «Profetene i Evighetsfjorden» er en stor roman – i mer enn én betydning.

– Boka er på over 400 sider, men den er også en bred episk fortelling om undertrykkelse og opprør. Den tar oss med på en ferd fra Norge via Danmark til Grønland, fortalt gjennom historien til presten Morten Falck.

Film og miljø

Den danske regissøren Thomas Vinterberg vant filmprisen for «Jagten» med Mads Mikkelsen i hovedrollen. Vinterberg har skrevet manuset sammen med Tobias Lindholm, som også er produsent sammen med Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann. Trioen Vinterberg, Lindholm og Kaufmann sto også bak «Submariono» som vant Nordisk råds filmpris i 2010.

I tillegg gikk altså miljøprisen til Danmark i år. Selina Juul og hennes forbrukerbevegelse Stop spil af mad fikk prisen for arbeidet som er gjort siden 2008 for å få dansker til å kaste mindre mat.

Bevegelsen har klart å få til en reduksjon i danskers matavfall, og de sørger også for å bringe brukbar kasteklar mat til asylmottak og varmestuer.

Finsk takk

Den finske forfatteren Seita Vuorela og illustratøren Jani Ikonen ble de første til å motta den nyopprettede prisen for barne- og ungdomslitteratur, mens deres landsmann, fiolinisten Pekka Kuusisto, stakk av med musikkprisen.

Hadde det vært pris for beste takketale, hadde nok den også gått til Kuusisto, hvis spontane reaksjon var: «Det var som faen!». Da han fikk summet seg, instruerte han Kringkastingsorkesteret til å spille noen lange toner mens han fortsatt å takke:

– Hei. Jeg takker Nordisk råd for dette sanseløse øyeblikket. Det gjør jeg i massiv respekt for mine nominerte kolleger. Jeg vil også uttrykke hvor stolt jeg er av å kunne kalle meg deres kollega, sa han.

Norsk på scenen

Dette var første gang Nordisk råd forsøkte seg på å lage galla rundt sine priser. Forestillingen fra Operaen i Oslo åpnet med Ane Brun og ble rundet av med Mari Boine.

Det hele ble sydd sammen av NRKs Hans Olav Brenner og – svenskenes eneste innslag i år – skuespilleren Sofia Helin, kjent som Saga Noren fra dramaserien «Broen».

I tillegg til sceneinnslagene sto duoen Hasse Hope og Erik Solbakken for pauseunderholdningen.

De to siste brukte oppskriften fra humorprogrammet «Karl Johan». Sammen med tilfeldig forbipasserende på Oslos paradegate fremførte de mer eller mindre improviserte etterligninger av høy og lav.

Personvernpolicy