NSA-sjef slo tilbake mot kritikk i Kongressen

General Keith Alexander, toppsjefen i NSA, forsvarte iherdig amerikansk etterretning da han forklarte seg i Kongressen. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix.
General Keith Alexander, toppsjefen i NSA, forsvarte iherdig amerikansk etterretning da han forklarte seg i Kongressen. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix.

En av USAs fremste etterretningssjefer avviste kontant den kraftige kritikken mot amerikansk overvåkingspraksis da han tirsdag møtte i Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Påstandene fra journalister i Frankrike, Spania og Italia om at NSA har avlyttet millioner av telefonsamtaler, er fullstendig feil, sa toppsjefen i National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, da han forklarte seg i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Han hevdet også at journalistene som har analysert lekket informasjon, ikke har forstått hva de har undersøkt.

Etterretningsdataene består ikke av opplysninger som er blitt samlet inn om europeere av NSA, men av opplysninger som er samlet inn både av NSA og organisasjonens utenlandske partnere, ifølge Alexander.

– Det representerer informasjon som vi og våre allierte i NATO har samlet inn for å forsvare våre land og til støtte for militære operasjoner, sa Alexander uten å gå i detalj om hva slags operasjoner han siktet til.

Les også: Storebror har alltid sett oss

– Alt er lovlig

Også USAs nasjonale etterretningssjef, James Clapper, forsvarte USAs metoder.

– Vi spionerer ikke på noen hvis vi ikke har velbegrunnede etterretningsgrunner, og vi arbeider kun innenfor lovverket, sa han.

For etterretningstjenester er det en selvfølge å overvåke andre lands ledere, framholdt Clapper før han fastslo at andre land gjør det samme mot amerikanske politikere og myndigheter.

Også NSAs visedirektør Chris Inglis og USAs visejustisminister, general James Cole, deltok på utspørringen.

Les også: - Obama godkjente avlytting, ville vite alt om Merkel

– Hindrer terror

Tidligere tirsdag framholdt Alexander at NSA er en respektabel organisasjon som bidrar til å redde liv og forhindre terror i USA og Europa.

– Dette er patrioter som kommer på jobb og spør seg hvordan de kan beskytte våre borgerrettigheter og privatlivet, sa Alexander ifølge Financial Times.

Han fastslo at organisasjonen verken har brutt loven eller opptrådt uprofesjonelt, og at dokumentene som er lekket av NSAs tidligere IT-konsulent Edward Snowden, har vært svært ødeleggende for USAs sikkerhet.

Avsløringer

Utspørringen blir gjennomført samtidig som europeiske medier har brakt den ene avsløringen etter den andre om avlytting og overvåking av både mobiltelefoner og internett i europeiske land.

Les også: Norge vil spørre ut USA om overvåking

Også en rekke europeiske ledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel, skal ha blitt overvåket av amerikanerne.

President Barack Obama sa så sent som mandag at han har full tillit til Keith Alexander. Men samtidig varslet Det hvite hus at det kan være aktuelt å stramme inn metodene som NSA bruker.

Personvernpolicy