Fire franske gisler frigitt i Niger

President François Hollande kom med gode nyheter da han tirsdag holdt pressekonferanse i Bratislava i Slovakia. Fire franskmenn er frigitt etter å ha sittet som gisler i tre år i Niger. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / NTB scanpix.
President François Hollande kom med gode nyheter da han tirsdag holdt pressekonferanse i Bratislava i Slovakia. Fire franskmenn er frigitt etter å ha sittet som gisler i tre år i Niger. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / NTB scanpix.

– Det var tidenes prøvelse, sier en av de fire franskmennene som de tre siste årene har sittet som gissel i ørkenen i Niger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var veldig vanskelig, men det var tidenes prøvelse, sa Thierry Dol (32) til AFP på flyplassen i Nigers hovedstad Niamey kort tid etter at han ble frigitt tirsdag.

Franske myndigheter avviser at det ble betalt løsepenger for de fire franskmennene som i september 2010 ble kidnappet av ytterliggående islamister mens de jobbet for det franske atomkraftselskapet Areva i Arlit nord i Niger. Al-Qaidas nordafrikanske fløy AQIM skal ha stått bak bortføringen.

– Ingen militæraksjon

Det trengtes heller ikke noen fransk militæraksjon, ifølge forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

– Frigivelsen kom som følge av et initiativ fra kretsen rundt Nigers president Mahamadou Issoufou, opplyser Le Drian til den franske TV-kanalen TF1.

Le Drian, utenriksminister Laurent Fabius og president Issoufou var på plass i Niamey for å ta imot de frigitte gislene tirsdag.

Gode nyheter

Det var president François Hollande som tidligere på kvelden opplyste at Thierry Dol, Daniel Larribe, Pierre Legrand og Marc Feret var satt fri.

– Jeg har gode nyheter. Jeg fikk akkurat vite fra Nigers president at våre fire gisler i Sahel, Arlit-gislene, er frigitt, sa Hollande.

Ifølge Hollande vil de fire vende tilbake til Frankrike så raskt som mulig. Alle fire skal etter forholdene være ved god helse.

Mareritt

– Jeg vil uttrykke stor takknemlighet til Nigers president som sørget for frigivelsen av våre landsmenn, sa Hollande under en pressekonferanse i Slovakias hovedstad Bratislava, der han tirsdag var på statsbesøk.

Hollande sa også franskmennene at har gått gjennom store prøvelser siden de ble bortført av det han kaller «hensynsløse» kidnappere.

Han framholder at familiene til de fire har opplevd situasjonen som et mareritt.

Tre andre personer som ble kidnappet omtrent samtidig med de fire franskmennene, en fransk kvinne, en mann fra Togo og en mann fra Madagaskar, ble frigitt i februar 2011.

Personvernpolicy