Departementsråden «frikjenner» Sylvi Listhaug:

– Listhaug er ikke inhabil

Departementsråden «frikjenner» Sylvi Listhaug. Foto: NTB scanpix.
Departementsråden «frikjenner» Sylvi Listhaug. Foto: NTB scanpix.

– Landbruksminister Sylvi Listhaug kan behandle spørsmål om konkurranse i dagligvaresektoren, svarer departementet på en forespørsel fra ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har inntil nylig hatt oppdrag for Rema 1000 og Dagligvareleverandørenes forening (DLF) mens hun var ansatt i kommunikasjonsbyrået First House.

Det bekrefter Landbruks- og matdepartementet i et brev til ABC Nyheter.

ABC Nyheter spurte fredag om disse kontaktene medfører at statsråden er inhabil når departementet skal behandle den politisk betente saken om konkurransevilkårene i dagligvaremarkedet.

Det kontrolleres av kun fire store kjeder, hvorav Norgesgruppen og ICA arbeider for å kunne slå mye av sin virksomhet sammen.

Landbruks- og matdepartementet deltar i oppfølgingen av utredningen om god handelsskikk i dagligvaresektoren, som nå er til behandling.

– Sylvi Listhaug ikke inhabil

I den forbindelsen har ikke bare Listhaugs forhenværende kunde Rema1000 sterke interesser. Det har også dagligvareleverandørene i organisasjonen DLF.

Mandag kveld mottok ABC Nyheter så følgende konklusjon fra departementet, som på embetssiden ledes av departementsråd Leif Forsell:

«Statsråden har ingen relasjon til Rema 1000 som har betydning for hennes habilitet etter forvaltningsloven § 6 første ledd».

Habilitetsvurderinger som gjelder Rema 1000, må derfor gjøres etter forvaltningsloven § 6 andre ledd, det vil si om det foreligger særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet.

Gjennom sitt arbeidsforhold i First House har Sylvi Listhaug hatt en begrenset rolle innenfor enkelte konkrete rådgivningsoppdrag der Rema 1000 er kunde. Hun har også ved en anledning indirekte gitt råd til Dagligvareleverandørenes forening (DLF).

«Departementet vurderer henne generelt som habil, også i saker som vedrører dagligvarehandelen», heter det videre i brevet.

Les også: Siv Jensen er allerede blitt avgifts-byråkratisert

– Utfordrer ikke habiliteten

«Departementet kan ikke se at den kontakten Sylvi Listhaug har hatt med Rema 1000 eller DLF, er av en slik karakter at det skulle føre til utfordringer ved habiliteten når det gjelder oppfølging av dagligvarelovutvalgets innstilling (NOU 2013:6).

Departementet kan ikke se at vi for tiden arbeider med noen konkrete saker som skaper utfordringer for Listhaugs habilitet», slår landbruks- og matdepartementet fast.

Departementsråd Leif Forsell er som kjent den eneste som til nå har fått se listene over Sylvi Listhaugs kunder i First House, og dermed vurdere hennes habilitet.

Les også: Sylvi Listhaug ber om lov til å offentliggjøre First Hourse-lista si

Ved en skjebnens ironi er det dermed en forhenværende generalsekretær i Norges Bondelag som har Frp-statsråd Sylvi Listhaugs politiske karriere i sine hender.

Så langt har ikke det skapt problemer for Listhaug. Mandag ble det også kjent at departementet ber First House om tillatelse til å offentliggjøre kundelista hennes.

Personvernpolicy