Høie vil gi leger rett til å nekte å henvise til aktiv dødshjelp

AKTIV DØDSHJELP: Helseminister Bent Høie (H) vil endre fastlegeforskriften slik at leger får rett til å reservere seg mot å henvise til aktiv dødshjelp, i tilfelle det blir lovlig i fremtiden. Foto: NTB scanpix
AKTIV DØDSHJELP: Helseminister Bent Høie (H) vil endre fastlegeforskriften slik at leger får rett til å reservere seg mot å henvise til aktiv dødshjelp, i tilfelle det blir lovlig i fremtiden. Foto: NTB scanpix

Fastleger som av samvittighetsgrunner ikke vil henvise til aktiv dødshjelp, skal få reservere seg mot det, mener helseminister Bent Høie (H). Men aktiv dødshjelp er ulovlig i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseministeren vil endre fastlegeforskriften slik at legene kan reservere seg mot å henvise pasienter både til abort og til aktiv dødshjelp.

Mens abort er tillatt ifølge norsk lov, er aktiv dødshjelp ikke det. Høie vil dermed gi legene rett til å nekte å henvise til behandling som ikke finnes, skriver Dagbladet.

Bent Høie avviser overfor avisen at han likestiller abort og aktiv dødshjelp, men sier at begge spørsmålene er alvorlige samvittighetsspørsmål. Helseministeren gir også uttrykk for at han håper at aktiv dødshjelp ikke vil bli tillatt i Norge i fremtiden.

– Det har vært en viktig del av debatten fra leger som er opptatt av at de vil ha en sikkerhet for at reservasjonsmuligheten vil omfatte aktiv dødshjelp, dersom det skulle bli tillatt i fremtiden. Det er en fremtidig eventualitet som jeg håper ikke kommer, forklarer han ifølge Dagbladet.

Les også: Dødssyk lege tryglet om aktiv dødshjelp

– Tydelig avgrenset reservasjonsrett

Det var i sommer landsstyret i Den norske legeforeningen gikk inn for at alvorlige samvittighetsgrunner knyttet til liv og død kan gi grunnlag for at leger gis reservasjonsmulighet for deltakelse i henvisning og behandling.

I debatten har reservasjon mot å skrive ut prevensjon og henvise til assistert befruktning også vært nevnt. Helseministeren forsikrer at reservasjonsmulighet ikke er aktuelt for andre temaer enn abort og aktiv dødshjelp, enten de er lovlige eller ikke.

– Det er for å unngå en vidåpen reservasjonsmulighet der hver enkelt fastlege fyller den med tro og innhold. Vi har vært opptatt av å lage den tydelig avgrenset, sier Høie til Dagbladet.

Les også: Sykehus åpner for å la pasienter dø

Venstre imot reservasjonsretten

Av de borgerlige partiene har Venstre tatt avstand fra forslaget om reservasjonsrett for fastlegene. Venstre-leder Trine Skei Grande nektet å skrive under på en spesialavtale i samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene som gir fastleger rett til å reservere seg i spørsmål knyttet til liv og død.

Bent Høies partikollega, Høyre-veteran Astrid Nøklebye Heiberg, er også sterkt uenig med partiledelsen når det kommer til legers reservasjonsrett mot henvisning til abort.

– Jeg er enig med Trine Skei Grande om at den svakeste part er den kvinnen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjemme å reservere seg, uttalte hun til ABC Nyheter tidligere denne måneden.

Les mer: Håper leger mister foreslått reservasjonsrett til abort

Personvernpolicy