Ingelin Killengreen slutter som departementsråd

GÅR AV: Departementsråd Ingelin Killengren innrømmer at ting kunne vært gjort annerledes under hennes ledelse av Politidirektoratet, der hun sluttet et halv år før terroraksjonen. Ved nyttår slutter hun som toppsjef i FAD, som blant annet har ansvaret for IKT. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GÅR AV: Departementsråd Ingelin Killengren innrømmer at ting kunne vært gjort annerledes under hennes ledelse av Politidirektoratet, der hun sluttet et halv år før terroraksjonen. Ved nyttår slutter hun som toppsjef i FAD, som blant annet har ansvaret for IKT. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

FAD blir lagt ned og omstridte Ingelin Killengreen går av som departementsråd. – Jeg skal over i annen jobb, sier toppbyråkraten og den tidligere politisjefen til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingelin Christine Killengreen (65)
  • Jurist
  • Ekspedisjonssjef (1988-93) og departementsråd (1994) i Justisdepartementet.
  • Politimester i Oslo (1994-2000).
  • Politidirektør i Politidirektoratet (2000-2011).
  • Departementsråd i Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) fra februar 2011.

– Avklaringen kommer i løpet av et par dager. Men jeg kan ikke si hva det er her og nå, sier Ingelin Killengreen, som ikke vil avsløre om stillingen er i det offentlige eller i det private.

– Det vil jeg ikke kommentere. Jeg vil bare si at jeg er veldig, veldig fornøyd! Jeg synes det er en god løsning, sier Killengreen.

Les også: Politiforum: Killengreen skapte fryktkultur

Fikk kritikk etter terroraksjonen

Etter 22. juliterroren i 2011 - der politiet sviktet fatalt - mente mange Ingelin Killengreen burde holdes ansvarlig og gå av. Årsaken er at hun i 11 år var øverste leder for norsk politi som direktør i Politidirektoratet, der hun skal ha skapt en fryktkultur, ifølge blant annet Politiforum.

Etter å ha sittet to år på overtid, ble Killengreen i februar 2011 departementsråd i Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD). Da hadde daværende justisminister Knut Storberget fått gjennom en lovendring for å utvide åremålet hennes med to år.

Men før 22. julihøringene i Stortingets kontroll – og konstitusjonskomite i fjor høst, satte flere spørsmålstegn ved om hun faktisk var egnet til toppsjefjobben i FAD. Blant dem var leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp):

Les også: Killengreen gikk i protest mot regjeringen

Profesjonell til kritikk

– Killengreen klarte ikke gjennom elleve år å bygge opp politiet. Og det sier litt når Regjeringen i fjor svarer med å ansette henne, som ikke har klart å bygge opp politiet, som en av lederne for Norges sikkerhet, sa Sandberg til VG, mens daværende statsråd Rigmor Aaserud (Ap) uttrykte full tillit til sin departementsråd.

– Du fikk mye kritikk etter 22. juliterroren. Mange mente du burde holdes ansvarlig, og mange mente du måtte gå av som administrativ sjef i FAD, blant andre daværende leder i justiskomiteen, Per Sandberg. Hvordan har det vært å få all kritikken?

– Jeg forholder meg profesjonelt til det. I denne perioden har jeg hatt en viktig jobb å gjøre i FAD, og har konsentrert arbeidet mitt om det. Utover det har jeg ikke kommentarer, sier Killengreen.

Men overfor Stortingets kontroll- og konsitusjonskomite i høringene etter terroraksjonen, tok Killengreen selvkritikk.

– Politiet er en stor etat med store lederutfordringer, det kunne bli bedre og det kan bli bedre i dag, sa Killengreen.

Overflødig

Nedleggelsen av Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) ble kjent da Erna Solberg utnevnte ny regjering for snaue to uker siden. Ett av grepene er å slå sammen FAD og Kommual- og regionaldepartementet (KRD) til et nytt superdepartement, der Jan Tore Sanner (H) er kommunal- og moderniseringsminister.

Mens ekspedisjonssjefene i samtlige fagavdelinger beholder sine jobber, går de administrative lederne en usikker fremtid i møte. Det nye departementet vil ha ni fagavdelinger: Tre fra KRD og fem fra FAD. Også planavdelingen i miljøverndepartementet blir overført det nye.

Ny toppsjef der er Eivind Dale – som i dag er departementsråd i KRD. Mens Killengreen i likhet med de administrative ekspedisjonssjefene er overflødig.

– Hvordan er stemningen internt i de to departementene?

– Dette kom overraskende på alle, inkludert ekspedisjonssjefer og departementsråder. Som andre visste ikke vi så mye om dette før vi fikk den formelle beskjed sist onsdag, sier departementsråd Eivind Dale.

Les også: Killengreen går rettens vei, «snytt» for garasjeplass

Loven i ett departement - ikke to

Men han sier de spesielt i fagavdelingene nå er positive.

– Vi ser det er åpenbare synergier her: Ikke minst det å kunne se statlig og kommunal sektor i sammenheng i samme departement. Det er viktig å ha med planavdelingen fra miljødepartementet. Vi har en plan og bygningslov der ansvaret så langt har vært delt mellom to departementer. Nå blir ansvaret for det som heter plan- og bygningsloven – som er én lov – forvaltet i samme departement, sier departementsråd Dale, og legger til:

– I avdelingene der vi har flere folk enn vi trenger i det lange løp, har omorganiseringen skapt mer uro, mer usikkerhet og mer utrygghet. Vi skal bruke relativt mye tid på å få til gode prosesser på hva som skal skje videre.

Les også: Aasrud har full tillit til Killengreen

– Utfordrende med regjeringskvartalet

Ingelin Killengreen har vært departementsråd i FAD i to og et halvt år. Hun sier til ABC Nyheter at det har vært utfordrende. Blant annet har hun jobbet med gjenoppbygingen av regjeringskvartalet etter terrorbomben.

– Det har vært et spennende departement å jobbe i. Ikke minst fordi her har skjedd veldig mye, ikke minst når det gjelder dette med IKT, forvaltningsutvikling – disse viktige oppgavene som går inn i det nye departementet. Det har vært uhyre spennende og interessant. Og så har det naturligvis vært noen veldig store utfordringer knyttet til blant annet gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet og alle problemstillingene der.

– Blir det mer fritid på deg nå?

– Det tror jeg ikke. Det tror jeg absolutt ikke, ler Ingelin Killengreen.

Personvernpolicy