Århundrets medierettssak åpnet i London

PÅ TILTALEBENKEN: De tidligere News of the World-redaktørene Andy Coulson (t.v.) og Rebekah Brooks (t.h.) er blant flere som må på tilalebenken når rettssaken mot avisen og den ulovlige overvåkingen av kjendiser og kongelige. Arkivfoto: Carl Court/Ben Stansall (AFP Photo)
PÅ TILTALEBENKEN: De tidligere News of the World-redaktørene Andy Coulson (t.v.) og Rebekah Brooks (t.h.) er blant flere som må på tilalebenken når rettssaken mot avisen og den ulovlige overvåkingen av kjendiser og kongelige. Arkivfoto: Carl Court/Ben Stansall (AFP Photo)

Den tidligere medietoppen Rebekah Brooks så avslappet ut da hun ankom retten mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om telefonavlyttingssaken i Storbritannia:
 • Mandag starter rettssaken mot åtte personer som er tiltalt i telefonavlyttingsskandalen rundt den nå nedlagte tabloidavisen News of the World.
 • Tiltalen gjelder tre forhold. Avlytting av mobilsvarmeldingene til over 800 personer, bestikkelse av offentlige tjenestemenn og hindring av politiets arbeid.
 • Alle de tiltalte nekter staffskyld. De tiltalte er:
 • Rebekah Brooks: Tidligere konsernsjef for medieselskapet News International og sjefredaktør for avisene The Sun og News of the World.
 • Andy Coulson: Tidligere sjefredaktør i News of the World og pressesjef for statsminister David Cameron.
 • Charlie Brooks: Rebekah Brooks ektemann.
 • Cheryl Carter: Rebekah Brooks assistent.
 • Mark Hanna: Sikkerhetssjef i News International.
 • Stuart Kutter: Tidligere ansvarlig redaktør i News of the World.
 • Ian Edmondson: Tidligere nyhetssjef i News of the World.
 • Clive Goodman: Tidligere redaktør for kongesaker i News of the World.

(Kilde: AFP)

Århundrets medierettssak kan komme til å avdekke uheldig samrøre mellom britisk presse, politikere og politi.

Brooks er blant de åtte medielederne og pressefolkene som er tiltalt i saken. De anklages for omfattende avlytting av kongelige og andre. På tiltalebenken sitter også Andy Coulson, som etter en karriere i tabloidpressen ble pressesjef for statsminister David Cameron.

Det skjedde lite på rettssakens første dag, og aktoratets åpningsinnlegg er tidligst ventet tirsdag.

Men det krydde likevel av pressefolk og fotografer utenfor rettslokalet Old Bailey da Brooks ankom med ektemannen Charlie, en hestetrener som også er tiltalt. Til tross for blitsregnet smilte 45 år gamle Brooks da hun entret rettsbygningen.

Prins William

Skandalen sprakk alt i 2005 da prins William ba britisk politi om å etterforske landets største avis, søndagsavisen News of the World, for mulig telefonavlytting.

To år senere ble avisens hoffredaktør Clive Goodman dømt til fire måneders fengsel for avlytting av kongeliges telefonsvarere, men det kom også fram at en rekke andre kjente personers telefoner var blitt avlyttet.

News of the Worlds sjefredaktør Andy Coulson trakk seg, men nektet kjennskap til avlyttingen. Etter at en av journalistene i News of the World sto fram og hevdet at det var den daværende sjefredaktøren personlig som hadde bedt ham om å ta i bruk telefonavlytting, måtte Coulson også trekke seg som statsministerens pressesjef.

Kroken på døra

Britisk politi innledet ny etterforskning, og i juli 2011 var det kroken på døra for News of the World, som ble nedlagt etter 168 års drift. Avisens tidligere redaktør Rebekah Brooks måtte forlate sin stilling som sjef for mediekonsernet News International.

Blant de tiltalte er også tidligere sikkerhetssjef i News International-konsernet, Mark Hanna.

I likhet med Brooks' ektemann anklages han for å ha forsøkt å forhindre at sannheten kom for en dag.

Etter hvert som rettssaken skrider fram, kan det komme fram nye opplysninger om det uheldige samrøret mellom britisk presse, landets politikere, tjenestemenn og politiet.

Saken er heller ikke heldig for Cameron, som er en nær venn av Brooks og som ansatte Coulson som pressesjef.

Det er satt av fire måneder til rettssaken.

Personvernpolicy