Europeisk satellitt suser mot jorden

En satellitt som har målt jordens gravitasjon siden 2009, gikk mandag tom for drivstoff. Deler av den vil innen kort tid treffe bakken, men ingen vet hvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satelitten, som går under kallenavnet «rommets Ferrari», vil gå inn igjen i atmosfæren i løpet av tre uker. Der vil den hovedsakelig gå i oppløsning, melder det europeiske romfartsbyrået ESA.

Eksperter anslår at omkring 40 til 50 fragmenter av satellitten Gravity Ocean Circulation Explorer (GOCE) treffer planeten, men hvor og når dette vil skje er ukjent, melder AFP.

Se hvordan GOCE jobbet i videoen øverst i artikkelen

De samme ekspertene sier likevel at delene trolig vil være av liten fare for mennesker.

Oppdraget er over

GOCE-satellitten har gått tom for drivstoff, og slutten på oppdraget har blitt erklært, het det i en pressemelding fra ESA.

– Den ett tonn tunge satellittens lager med 41 kilo drivstoff gikk tom klokken 04.20 norsk tid, sier sjefen for satellittprosjektet, Rune Floberghagen, til AFP.

– Vi tror det vil ta omkring to uker, ikke mer enn tre uker, før satellitten kommer inn i jordens atmosfære.

GOCE ble skutt opp i bane i mars 2009 til en høyde på 260 kilometer. Senere ble banen senket til 224 km, den laveste noensinne for en forskningssatellitt .

Les også: Så ekstremt er verdensrommet

Prislappen for oppdraget har vært 350 millioner euro, og det har vart dobbelt så lenge som de først anslåtte 20 månedene. Nå som satellitten har gått tom for drivstoff vil den gradvis miste høyde og bli ustabil.

Instrumentene for kartlegging av gravitasjon har sluttet å virke, men andre måleinstrumenter vil fortsette å samle data i omkring to uker til, ifølge Floberghagen.

Mesteparten av den 5,3 meter lange satellitten vil smuldre opp i en høyde på omkring 80 kilometer, uttalte ESAs driftssjef Christoph Steiger forrige uke.

Les også: Forskere: Første bevis for komettreff på jorda

En fjerdedel overlever

Men omkring en fjerdedel av massen, omkring 250 kilo, vil overleve. Disse fragmentene vil treffe jordens overflate over et område på noen hundre kilometer. Om dette vil skje over jord eller hav er foreløpig ukjent.

– Noen få timer i forveien vil vi klare å anslå det med noen tusen kilometers presisjon, sier Steiger. Han understreker at faren for at et menneske blir truffet er omkring 65.000 ganger lavere enn sjansen for å bli truffet av lynet, sier Steiger.

I løpet av 50 år med romfart har det ikke vært noen skader fra menneskeskapt romavfall, selv om nærmere 20-40 tonn treffer jorden årlig, anslår han videre.

Les også: Snart klart for å sprenge asteroide med romkanon

Forskerne sier GOCE har sendt tilbake noen av de mest nøyaktige dataene hittil om jordens gravitasjonsfelt og havsirkulasjon.

Den ble designet og bygget før 208, da internasjonale anbefalinger ble innført om at en forskningssatellitt må være i stand til å gjennomføre en kontrollert tilbakekomst til atmosfæren, eller brenne opp fullstendig etter oppdraget.

Steiger sier en komite for globalt romavfall overvåker satellitten for å forutsi hvor den kommer til å gå inn i atmosfæren, «og vi overleverer denne informasjonen til nasjonale myndigheter».

Personvernpolicy