Norge slipper unna uværet

Norge så ut til å gå klar av stormen som feide innover Storbritannia og Danmark mandag. Reisende med danskebåtene måtte belage seg på litt mer sjø enn normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ser ikke ut til at det blir spesielt mye uvær her i landet. Siste prognose viser at det kraftige lavtrykket går så vidt sør for oss, så vi unngår det aller verste.

Det er stort sett dem som skal med danskebåten, som får merke uværet, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Ingen danskebåter ble mandag innstilt på grunn av uværet, men passasjerer som skulle vært med Stena Line fra Oslo til Frederikshavn, kom seg ikke av gårde.

Bakgrunn: Storstorm herjer Europa - flere omkommet

Det skyldtes av 18.30-avgangen ble innstilt som følge av tekniske problemer, opplyser kommunikasjonssjef Jesper Waltersson til NTB.

Alle Stena Lines ferjer mellom Göteborg og Frederikshavn gikk imidlertid som normalt, og det var ikke ventet innstillinger utover kvelden.

– Etter planen

DFDS Seaways' avgang fra Oslo til København gikk også som planlagt.

– Vi seiler etter planen og etter forholdene, men det er mer vind enn normalt, og dermed også en risiko for å bli syk, sier pressekontakt Claus Hedeager Pedersen til NTB.

Uværet skapte også enkelte problemer for flytrafikken, og i alt fem avganger fra Gardermoen ble innstilt, to til London, én til Stockholm, én til Riga og én til Amsterdam, ifølge Joachim W. Andersen, medieansvarlig for Oslo Lufthavn Gardermoen. Også fra Flesland ble en avgang til London innstilt.

Bakgrunn: Kan blåse orkan i kastene i Sverige

St. Jude

Høststormen som mandag rammet Storbritannia, Danmark og Sverige har fått navnet St. Jude. Både i Skagerrak, Kattegat, Storebælt og Lillebælt var det varslet storm.

– Varselet for Skagerrak tyder på at det i ettermiddag skal gå fra sørøstlig til nordøstlig sterk kuling, med bølger på 2-3 meter. Det vil nok merkes litt for reisende med danskebåtene, men store problemer vil det nok ikke være – kanskje bortsett fra innløpet ved havnene i Danmark, sier Hansen.

Fra Agder og nordøstover til Telemark, Østfold og Vestfold er det varslet opptil 20-40 millimeter nedbør lokalt mandag ettermiddag og kveld.

Langs kysten i de samme fylkene, samt Oslo, Akershus og Buskerud – det vil si hele kysten fra Mandal til svenskegrensen – er det varslet at vannet kan stige til mellom 40 og 70 centimeter høyere enn det som er oppgitt i tidevannstabellene.

Personvernpolicy