Bare Erna og hennes statsråd avla ed uten Gud

STYRER UTEN HJELP FRA OVEN: Statsminister Erna Solberg (H) dropper teksten om Guds hjelp i eden hun avla da hun ble innsatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
STYRER UTEN HJELP FRA OVEN: Statsminister Erna Solberg (H) dropper teksten om Guds hjelp i eden hun avla da hun ble innsatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Under Jens Stoltenberg ba under halvparten av statsrådene om Guds hjelp i eden de avla da de ble innsatt. I den nye regjeringen er Erna Solberg og Vidar Helgesen de eneste som ikke har bedt høyere makter om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårt Land presenterer tallene mandag under tittelen «Erna ba ikke om Guds hjelp». Både Solberg og Helgesen har med seg eden, som alle statsråder og statssekretærer avlegger, fra forrige gang de satt i regjering. De har altså ikke avlagt noen ny ed i forbindelse med at Høyre og Frp dannet regjering. Solberg avla ed som kommunalminister, mens Helgesen var statssekretær i UD fram til 2005.

Jens Stoltenberg hadde totalt 40 statsråder inkludert seg selv i løpet av åtte år med rødgrønt styre. Av disse tok 17 med teksten om Guds hjelp i eden, mens 22 ikke gjorde det. For én er det ikke registrert hva slags ed som er avlagt.

Av Solbergs utvalgte i regjeringen tok hele 16 av 18 med Gud.

– Hos oss er det kanskje flere medlemmer av statskirken. Det kan også henge litt sammen med partifarge. Men dette gikk litt fort før vi skulle inn på Slottet, så hvor mange som reflekterte over dette, vet jeg ikke, sier statsminister Solberg til Vårt Land.

Solberg sier hun ikke vet hvorfor hun ikke valgte å ta med Gud i eden for tolv år siden, men sier hun har en mistanke om at hun bare fikk den og undertegnet.

Det er for øvrig ikke nytt at vi har en statsminister uten Gud i eden. Stoltenberg er ikke medlem av statskirken, og droppet også denne delen.

Personvernpolicy