Nordisk treff for fersk statsminister

Statsminister Erna Solberg (H) møter sine nordiske kolleger i Oslo denne uka, i forbindelse med Nordisk råd og Nordisk ministerråds møte. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) møter sine nordiske kolleger i Oslo denne uka, i forbindelse med Nordisk råd og Nordisk ministerråds møte. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Mandag er Norges ferske statsminister vert for sitt første toppmøte. Men noen ildprøve kan det neppe kalles, når Erna Solberg (H) mottar sine nordiske kolleger i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Nordisk råd og ministerråd

* Nordisk samarbeidsorgan for parlamentarikere opprettet i 1952. Samarbeidet ble utvidet med Nordisk ministerråd, et samarbeid mellom regjeringene, i 1971. Den tidligere Krf-politikeren Dagfinn Høybråten er generalsekretær i ministerrådet.

* Omfatter Danmark (inkludert de selvstyrte områdene Færøyene og Grønland), Island, Sverige, Finland og Norge.

* Hensikten med samarbeidet er å gjøre det attraktivt å bo, arbeide og drive forretningsvirksomhet i Norden, og å styrke de nordiske landene internasjonalt. Samarbeidet omfatter blant annet forskning, miljø, velferd og kultur.

* Nordisk råds 65. sesjon holdes på Stortinget i Oslo 29.-31. oktober. Hovedtemaer i år er blant annet ungdomsledighet og den nordiske modellen. (©NTB)

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt var blant de første som ringte og gratulerte Solberg da valgseieren var et faktum valgkvelden i september.

De konservative partilederne har kjent hverandre i flere år, og nå kan de fortsette samarbeidet som jevnbyrdige regjeringssjefer.

Han og de andre nordiske statsministrene kommer til Oslo for å delta på Nordisk Råds og Nordisk Ministerråds årlige sesjon, som holdes i Stortinget fra tirsdag til torsdag.

Blåkopi-debatten

Før sesjonen åpner, skal Solberg og Reinfeldt møtes mandag ettermiddag.

Reinfeldt har styrt Sverige siden 2006, og i valgkampen brukte venstresiden Sverige som skremmebilde for hva et regjeringsskifte vil innebære.

Høyre har på sin side avvist at Norge skal bli en «blåkopi» av Sverige.

– Det er viktig at Erna og hennes støttespillere former sine egne svar ut ifra de forutsetninger som gjelder i Norge. Vi er to ulike land, sa Reinfeldt i sommer.

– Vi er veldig gode venner, men Norge har andre utfordringer, kvitterte Solberg da.

Mandag skal den ferske norske statsministeren også møte sin danske kollega, sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt.

Begge de bilaterale møtene vil bære mer preg av høflige hilsener enn av tunge politiske diskusjoner.

Les også: Dansk politiker vil legge ned Nordisk råd

I går gikk den tidligere danske utenriksministeren Uffe Ellemann-Jensen ut og sa at Nordisk råd burde legges ned.

I en pressemelding i dag sier rådets president, den norske politikeren Marit Nybakk, at reformer kan være nødvendig, men hun avviser at Nordisk råd bør legges ned.

- Hele verden ser mot Norden - ser på den nordiske modellen for samfunnsutvikling, som står støtt i den økonomiske brottsjøen i Europa. For Nordisk Råd er det avgjørende at nordiske politikere makter å sikre at den nordiske velferdsmodellen forblir robust og bærekraftig, sier Nybakk.

Syria

Mandag kveld er det nordisk-baltisk statsministermøte, før det tirsdag morgen er duket for nordisk statsministermøte, med Finlands Jyrki Katainen og Islands Sigmundur David Gunnlaugsson.

Der er temaet «videreutvikling av nordisk samarbeid», men det er også rom for å diskutere aktuelle internasjonale spørsmål, får NTB opplyst hos Statsministerens kontor. Syria er et slikt spørsmål, men det er ikke ventet noen konkrete utspill om den betente konflikten.

Samarbeidsministre

Nordisk Ministerråd er toppnivået i det nordiske samarbeidet, mens Nordisk råd er et samarbeid mellom parlamentene. I hovedmøtet i Stortinget tirsdag, skal de unges situasjon, arbeidsledighet og den nordiske modellen diskuteres.

Hvert av de nordiske landene har egne samarbeidsministre, og i den nye regjeringen er det fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) som har fått ansvaret.

De nordiske utenriksministrene har også egne møter.

I forbindelse med sesjonen, holdes Nordisk Råds prisgalla i Operaen onsdag kveld. Nytt av året er at prisvinnerne ikke er kjent på forhånd. Alle de nominerte sitter i salen, når vinnerne av prisene for litteratur, barne- og ungdomslitteratur, film, musikk og natur- og miljø kunngjøres. Arrangementet blir direktesendt på NRK 1. (©NTB)

Personvernpolicy