– Obama godkjente avlytting, ville vite alt om Merkel

En tysk avis skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Foto: NTB scanpix
En tysk avis skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Foto: NTB scanpix

USAs president Barack Obama ville vite alt om Angela Merkel og godkjente avlyttingen av henne, skriver avisen Bild am Sonntag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da en sint Merkel ringte Obama onsdag forsikret presidenten ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung statsministeren om at han ikke kjente til at etterretningsorganisasjonen NSA hadde avlyttet henne.

Men dette stemmer ikke, ifølge Bild am Sonntag. Avisen skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Kildene hevder at NSA-sjefen Keith Alexander fortalte Obama om avlyttingen, og at Det hvite hus senere skal ha bedt om en omfattende mappe på Merkel. Obama skal ikke ha stolt på Merkel, og budskapet til NSA var: «Hvem er denne kvinnen egentlig?», skriver Bild am Sonntag.

Ifølge avisen hadde NSA tilgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og tekstmeldinger. Men ikke til fastlinjen på Merkels kontor, som hun vanligvis bruker til samtaler med andre stats- og regjeringssjefer.

Etterretningsopplysningene om Merkel skal ha blitt sendt rett til Det hvite hus, ikke til etterretningstjenestens hovedkvarter i Maryland først, slik som er vanlig praksis.

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel kan Merkel ha vært overvåket NSA i mer enn ti år. Magasinet hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002.

Ifølge Bild am Sonntag ble også Merkels forgjenger Gerhard Schröder spionert på. Den angivelige avlyttingen skal ha startet under president George W. Bush. (©NTB)

Personvernpolicy