Norsk forsker: – Det er skandaløst

Det viser seg at foreldrene til «Maria» ga henne bort. Foto: NTB scanpix
Det viser seg at foreldrene til «Maria» ga henne bort. Foto: NTB scanpix

Forsker Ada Ingrid Engebrigtsen mener «Maria»-saken har mange rasistiske undertoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen ble det klart at en DNA-test viser at et bulgarsk par er foreldrene til mysteriejenta Maria. Moren skal ha gitt fra seg datteren til paret som har oppfostret henne som sin egen i romleiren i Hellas.

Marias biologiske mor skal ha flere andre barn med blondt hår og lys hud.

– Jeg syns det er skandaløst at man går inn og finner et barn som ikke ser ut som sigøyner, og tar henne med makt ut av familien før man undersøker nærmere og før man finner ut hva som har skjedd, sier forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Ada Ingrid Engebrigtsen til VG.

Se video: – Jeg gir bort barna mine gratis

Rasistiske undertoner

I kjølvannet av «Maria»-saken har blonde barn blitt hentet ut av en romleir i Irland. Det viste seg at barna var foreldrenes biologiske barn.

– Jeg tror det er mange rasistiske undertoner. Det er skandalen ved å finne det hvite barnet blant de svarte menneskene. Sigøynere har et forferdelig rykte over hele Europa, og blir veldig lett syndebukker. Jeg sier ikke at alle er uskyldige, men de blir ofte mistenkeliggjorte og utpekt som syndebukker, sier Engebrigtsen, som har forsket på minoriteter og migrasjonsspørsmål, samt skrevet om romfolkets vilkår i Norge.

Vil ha «Maria» tilbake

Det greske romparet som er arrestert for bortføring av «Maria» krever nå å bli løslatt.

– Klientene mine vil anke fengslingskjennelsen som er avsagt mot dem. De vil også ha barnet tilbake, ettersom de har oppfostret henne og de er glade i henne, sa advokaten Marietta Palavra til nyhetsbyrået AFP lørdag.

Personvernpolicy