Kina varsler reformer «uten sidestykke»

En kineser i arbeid ved en fabrikk i Anhui-provinsen øst i Kina. En framtredende kinesisk politiker varsler «reformer uten sidestykke» på plenumsmøtet i kommunistpartiets sentralkomité i november. Et hovedmål er å skape bedre balanse i økonomien. Foto: Reuters / NTB scanpix
En kineser i arbeid ved en fabrikk i Anhui-provinsen øst i Kina. En framtredende kinesisk politiker varsler «reformer uten sidestykke» på plenumsmøtet i kommunistpartiets sentralkomité i november. Et hovedmål er å skape bedre balanse i økonomien. Foto: Reuters / NTB scanpix

Kinas kommunistparti vil vedta reformer «uten sidestykke» på plenumsmøtet i kommunistpartiets sentralkomité i november. Partiet forsøker nå å legge skandalen rundt korrupsjonsdømte Bo Xilai bak seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yu Zhengsheng, som regnes som nummer fire i det kinesiske politbyråets stående komité og dermed som en av landets toppledere, spår at reformene vil bli dyptgående og sterke. De vil føre til store endringer i samfunnet, sa han i et intervju med nyhetsbyrået Xinhua lørdag.

Uttalelsene er blant de første som settes fram foran plenumsmøtet i neste måned. Politiske observatører i Beijing venter at stor vekt vil bli lagt på endringer i den kinesiske økonomien, som lenge har vært dominert av eksportnæringene.

Les også: Kina: Ny norsk regjering endrer ingenting

Nå ligger det an til at det innenlandske forbruket skal styrkes, på servicenæringer og på innovasjon, for å styrke den økonomiske balansen. Hovedmålet er å sette ny fart i den kinesiske økonomien, som har vist tegn til å bremse opp.

Fredag stadfestet en kinesisk domstol livstidsdommen for korrupsjon mot Bo Xilai, som

tidligere ledet for kommunistpartiet i millionbyen Chongqing i de midtre delene av Kina. Dermed regnes saken, som har vært pinlig for partiet, som ryddet av veien foran plenumsmøtet. (©NTB)

Personvernpolicy