– Iran kan lage materiale til atombombe raskere enn antatt

Irans nye president Hassan Rouhani har vist vilje til å diskutere det iranske atomprogrammet med Vesten. Men amerikanske analytikere advarer om at Iran kan produsere anriket uran, som trengs for å lage atombombe, langt raskere enn tidligere antatt og at det må få konsekvenser for forhandlingene med Iran. Foto: Reuters/NTB scanpix
Irans nye president Hassan Rouhani har vist vilje til å diskutere det iranske atomprogrammet med Vesten. Men amerikanske analytikere advarer om at Iran kan produsere anriket uran, som trengs for å lage atombombe, langt raskere enn tidligere antatt og at det må få konsekvenser for forhandlingene med Iran. Foto: Reuters/NTB scanpix

Iran kan på bare én måned klare å produsere nok anriket uran til å lage en atombombe, hevder amerikanske analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derimot vil det ta iranerne mye lengre tid å produsere en faktisk fungerende bombe, sier det amerikanske Institute for Science and International Security (ISIS) i en ny rapport.

Arbeid med å produsere en slik bombe kan godt foregå på skjulte steder rundt om i landet og er vanskelig å oppdage, skriver ISIS videre. Den Washington-baserte tenketanken overvåker det iranske atomprogrammet tett.

– Den mest praktiske strategien for å hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen er å hindre landet i å samle seg tilstrekkelig kjernefysisk eksplosivt materiale, skriver ISIS videre.

Les også: Historisk møte mellom USA og Iran

Forhandlinger

– Den korte tiden det tar å produsere slikt materiale må få innvirkning på forhandlingene med Iran, påpeker ISIS.

Iran har den siste tiden vist vilje til å diskutere en mulig løsning på atomkonflikten med Vesten. Mandag skal myndighetene i Teheran møte en gruppe våpeninspektører fra FN for å diskutere inspeksjoner av iranske atomanlegg.

Iran har også nylig hatt møter med den såkalte P5+1-gruppen, som består av vetomaktene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland, for å diskutere landets omstridte atomprogram. Et nytt møte er planlagt i november.

Les også: – Iran er ingen trussel mot verden

Mer positiv

Vesten har i lang tid fryktet at Irans atomprogram har til hensikt å utvikle atomvåpen. Iranerne selv hevder programmet kun har fredelige hensikter og brukes til energiproduksjon og forskning.

Irans nye president Hassan Rouhani, som tidligere i år tok over etter Mahmoud Ahmadinejad, har vist en mye større vilje til å diskutere atomprogrammet med Vesten enn sin forgjenger.

Personvernpolicy