- Tretthet og slapphet kan ha veldig mange årsaker

(Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
(Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav er bekymret over at stadig flere langtidssykemeldte har diagnosen «tretthet og slapphet». Leder i Norsk forening for allmennmedisin forsvarer bruk av diagnosen. - Dette er ofte komplekse problemstillinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav la onsdag frem tall som viste at blant dem som er sykmeldte over ett år, har diagnosen «tretthet og slapphet» økt med 69 prosent de siste 12 årene.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, mener det er naturlig at diagnosemønsteret skifter.

- Blant annet vet vi at antall diagnoser i muskelskjelettfeltet har gått ned. Trøtthet og slapphet er et symptom som kan ha veldig mange årsaker. Dette handler ofte om komplekse problemstillinger, hvor det kan være riktigere å sette en symptomdiagnose, enn en presis, men kanskje ikke korrekt smal diagnose, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: – Jeg har aldri følt meg så dum før som i kontakt med Nav

- Legene har et stort ansvar

De fleste som er sykmeldte over ett år, kommer ikke tilbake til arbeidslivet, ifølge Nav. Derfor har fastlegene stort ansvar når de sykemelder pasienter, og de bør bruke graderte sykemeldinger der det er mulig, uttalte Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hermansen er enig i mye av det Gudbjørgsrud sier og mener mange allerede gjør som han anbefaler:

Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin. (Foto: Legeforeningen)Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin. (Foto: Legeforeningen)

- Legene har et stort ansvar; men også sammen med arbeidsgiver, den sykmeldte og NAV. Statistikken viser også at det legemeldte fraværet er på vei ned og gradert sykmelding på vei opp, sier hun.

Les også: Bedrifter får tusener i bot for å sende skjema til feil NAV-kontor

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange går på jobb likevel

Gudbjørgsrud uttalte også at de som er trøtte og slappe bør forsøke å gå på jobb likevel.

Også her mener Marit Hermansen at mange allerede gjør som Nav-direktøren ønsker.

- Arbeidsdeltakelsen i Norge er høy, og det er mange som går på jobb selvom de er trøtte og slappe. Her er det også mye å hente på tilrettelegging på arbeidsplassen, sier lederen i Norsk forening for allmennmedisin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag uttalte ME-foreningen til ABC Nyheter at fordi det ofte tar svært lang tid å få en ME-diagnose, kan ME-syke sykemeldes med diagnosen trøtthet og slapphet. For disse menneskene er det ikke uproblematisk å gå på jobb, mener leder i foreningen Gry Finstad Molland.

Les også: Norge sparer 5 milliarder på lavere sykefravær