Eksperter: USA kan ha overvåket Norge

Tyskland statsminister Angela Merkel skal ha fått mobiltelefonen sin avlyttet av amerikanske myndigheter. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)
Tyskland statsminister Angela Merkel skal ha fått mobiltelefonen sin avlyttet av amerikanske myndigheter. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)

Den overvåkingen som amerikanske myndigheter angivelig har hatt av Tysklands statsminister, kan også ha skjedd mot Norge, tror Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge, sier til VG at han ikke er overrasket over avsløringene av at statsminister Angela Merkel kan ha blitt overvåket.

– Med det vi vet om amerikanernes tekniske muligheter og vilje til å drive denne typen overvåking er det ikke vanskelig å tro at opplysningene om overvåkingen av Merkel kan være riktige, og at noe tilsvarende kan ha skjedd mot norske myndigheter, sier Waterhouse.

Bakgrunn: Avis: USA overvåket 35 toppolitikere

Han mener USA kan ha motiver for å overvåke allierte som Norge og Tyskland.

– At vi er medlemmer av NATO betyr ikke nødvendigvis at vi har sammenfallende interesser i alle saker. Samtidig kan amerikanerne føle behov for å undersøke om at de faktisk får all den informasjon de ønsker fra norske myndigheter i saker der de har sterke interesser, for eksempel i Krekar-saken, sier Waterhouse.

Han får støtte av Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

– Jeg blir ikke overrasket hvis USA ønsker å vite mer også om vurderingene til norske myndigheter enn det de kan lese i avisen, sier Hannemyr til VG.

Les også: Merkel gir Obama klar beskjed

Personvernpolicy