Uvisst om Joshua French står på benådningsliste

BLIR HAN BENÅDET? Kongos president har lovet benådninger for en rekke fanger i kongolesiske fengsler. Men det er uklart om Joshua French er en av dem. Arkivfoto: Heiko Junge (Scanpix)
BLIR HAN BENÅDET? Kongos president har lovet benådninger for en rekke fanger i kongolesiske fengsler. Men det er uklart om Joshua French er en av dem. Arkivfoto: Heiko Junge (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua Frenchs advokat vet ikke om French står på listen over fanger som blir benådet etter at Kongos president har lovet å gjennomføre et omfattende fangeamnesti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG skriver at Joshua French' advokat har fått bekreftet at Kongos president Joseph Kabila har lovet å gjennomføre et omfattende fangeamnesti.

Presidenten opplyste til den kongolesiske nasjonalforsamlingen at amnestiene vil bli gitt under en tale som ble holdt til kongressen i hovedstaden Kinshasa på onsdag.

Som ABC Nyheter tidligere har skrevet er det ventet at 1.050 fanger kan få amnesti.

– Vi vet ikke om Joshua French står på listen over fanger som blir frigitt, og det vil vi heller ikke spekulere i. Men spørsmålet om benådning er viktig for ham, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til NTB.

Han har snakket med French etter at president Joseph Kabila kunngjorde nyheten om fangeamnestiet under en tale til nasjonalforsamlingen i hovedstaden Kinshasa onsdag.

– Han sier at amnestiet er positivt, men vil ikke skru opp forventningene om å bli frigitt. Hvis det viser seg å ikke gjelde ham, blir vi bare skuffet, sier Graasvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Ingen løsning for Joshua French

– Kan ta tid

– Vi har over tid vært kjent med at det pågår en prosess med benådninger, og vi har vært klar over at det ville komme en slik liste. Vi innretter oss kun etter meldingen, og vi vet ikke om den omfatter Joshua. Benådningen vil nok gjelde mange militære fanger, sier Graasvold.

Ifølge VG jobbes det i Kongo for at Frenchs navn skal være med på amnestilisten, men beslutningen omfatter ikke personer som er dømt for alvorlige kriminelle forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi avventer og ser den videre politiske behandlingen. Hvor lang tid det vil ta, vet vi ikke. Én uke, to uker, kanskje lenger, sier Graasvold. Advokaten legger til at han ikke har noen planer om å dra til Kongo i nær fremtid.

1.050 fanger

Det er ventet at 1.050 fanger kan få amnesti i Kongo.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) har heller ingen opplysninger om hvorvidt Joshua French kan være omfattet av den planlagte amnestiloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Kongo har det i den siste tiden pågått en politisk prosess med nasjonale konsultasjoner for fred, sikkerhet og utvikling i landet og regionen rundt. President Kabila har holdt en tale der han varsler at han vil legge fram en amnestilov for parlamentet, sier underdirektør Frode Andersen i UD til NTB.

– Presidenten undertegnet nylig også en beslutning om delvis benådning av fanger som innebærer omgjøring av straffeutmålinger i en rekke saker. Denne beslutningen omfatter ikke personer som er dømt for alvorlige kriminelle forhold, fortsetter Andersen.

Les også: – Han sitter i en celle uten tilsyn

Ifølge nyhetsbyrået Reuters uttalte president Joseph Kabila i talen at en «regjering bygget på nasjonal forening» snart vil være på plass.

Dømt for drap

Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo. Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

Tjostolv Moland ble i august funnet død på cellen han delte med Joshua French. Kongolesiske myndigheter konkluderte med at han hadde begått selvmord.

Møtte statsministeren

Søndag 18.august ble Tjostolv Moland ble funnet død på cella han delte med French i fengselet i Kinshasa. Bare dager etter dødsfallet dro moren til Joshua French, Kari Hilde French, til Kongo for å støtte sin egen sønn.

Under oppholdet i Kongo møtte hun den kongolesiske statsministeren, som hun også møtte sist hun var i Kongo.

Graasvold jobber nå med saken fra Norge og er i tett kontakt med UD som har den operative kontakten med kongolesiske myndigheter.

– Det er vanskelig å si noe om en utlevering er nært forestående eller om det ligger langt frem i tid, har Graasvold tidligere uttalt til ABC Nyheter.