Feydt-gruppa sjekker ut Therese-tips i helgen

FORSVANT I 1988: Drammenspolitiet vurderer å ta opp igjen søket etter Therese Johannesen som har vært savnet siden 1988. Her fra et tidligere søk etter jenta (fra Ørje i Østfold, juni 1999). Arkivfoto: Jon Eeg (Scanpix)
FORSVANT I 1988: Drammenspolitiet vurderer å ta opp igjen søket etter Therese Johannesen som har vært savnet siden 1988. Her fra et tidligere søk etter jenta (fra Ørje i Østfold, juni 1999). Arkivfoto: Jon Eeg (Scanpix)

En av de mest omtalte forsvinningssakene i nyere tid i Norge kan få sin løsning kommende helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Therese-saken:
  • Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst 3. juli 1988 fra boligområdet Fjell i Drammen.
  • På slutten av 1990-tallet tilsto den svenske antatte seriemorderen Thomas Quick – nå Sture Bergwall – at det var han som hadde bortført og drept Therese. Han ble dømt for drapet i 1998.
  • Det ble ikke funnet noe bevis for at Quick drepte niåringen, og han trakk tilbake tilståelsen.
  • I mars 2011 ble tiltalen mot ham frafalt av svensk påtalemyndighet.
  • I desember 2011 ble det besluttet at Therese-saken ikke skulle gjenopptas, og i juli 2013 ble den foreldet. Det betyr at den eller de som bortførte Therese Johannessen slipper straff.
  • I juni overlevert forfatter og journalist Per Asle Rustad og kriminologene Nina Valen og Helene Andersen Wirum en rapport om Therese-saken til politiet i Drammen som de hadde laget på frivillig basis.
  • En kvinne kontaktet rundt månedsskiftet september/oktober politiet i Drammen og gruppen som arbeider med Therese-saken, og fortalte at jenta var blitt bortført og drept og at hun visste hvor liket er gjemt.
  • Mandag 21. oktober ga jentas mor, Inger-Lise Johannessen, ut boka «Therese – Mammas historie».
  • Lørdag 26. oktober vil kvinnen som kom med tipset peke ut åstedet for gruppa ledet av advokat Fridtjof Feydt. Han er bistandsadvokat til Thereses mor Inger-Lise Johannessen.

En kvinne kontaktet for noen uker siden politiet i Drammen og gruppen som arbeider med Therese Johannessen-saken fra 1988. Hun fortalte at den ni år gamle jenta var blitt bortført og drept og at hun visste hvor liket ble gjemt.

Politiet sendte torsdag en telefaks til advokat Fridtjof Feydt, som er bistandsadvokat til jentas mor Inger-Lise Johannessen, og ba gruppa vente med å undersøke tipset til politiet selv hadde fått snakket med kvinnen og vurdert om tipset skal følges opp eller ikke.

Feydt sier til NTB torsdag ettermiddag at de uansett vil undersøke tipset lørdag og at de har ventet lenge nok på at politiet skal gjøre noe.

– Politiet skriver at det er snakk om en samtale med tipseren i løpet av et par ukers tid. Dette finner jeg så meningsløst og useriøst at vi kommer til å foreta de undersøkelsene vi finner nødvendig. Dette har jeg diskutert med de andre i gruppa, blant andre privatetterforsker Finn Abrahamsen, sier advokaten.

Les også: Vil grave etter Thereses levninger i helgen

Konkrete opplysninger

Politiadvokat Jarle Vist i Søndre Buskerud politidistrikt sier til NTB at de på basis av det som fremkommer i avhør, vil vurdere om de skal grave etter levninger på det stedet kvinnen angir eller gjøre videre etterforskning.

– Vi har mottatt hundrevis av tips i denne saken og grovsortert dem. En del tips har vi undersøkt videre, og det gjør vi også med dette fordi opplysningene er såpass konkrete, sier Vist.

En eventuell graving vil være lik den som skjer i vanlige åstedsundersøkelser.

– Det er også derfor jeg har bedt Feydt om å vente med å gjøre noe på stedet, sier Vist.

Les også: Politiet undersøker nytt tips i Therese-saken

Han bekrefter at kvinnen har vært i kontakt med et pedofilt miljø som er utenfor distriktet til politiet i Drammen.

– Vi kjenner henne ikke fra før. Vi har gjort noen undersøkelser rundt henne og ønsker nå å snakke med henne selv.

Varsler politiet

Politiet har kjent til tipset i fire uker og vil snakke med kvinnen i løpet av de neste to ukene. Feydt vil fredag sende en telefaks til Vist der han informerer om at de fortsetter som planlagt.

– Politiet er fra første stund informert om tipsene og saksutviklingen og er invitert til å være med å arbeide med dette. Da vi fikk nærmere kontakt med Søndre Buskerud politidistrikt, har de to ganger sagt at de skal komme på kontoret vårt. Begge ganger har de meldt avbud. Etter det har vi ikke hørt noe fra dem, sier Feydt.

Hele gruppen vil være med når kvinnen skal peke ut stedet hun hevder niåringen ligger.

– Vi håper jo at vi finner noe i og med at vi drar ned dit. Det er indikasjoner som gjør at vi må ta dette alvorlig, men jeg stiller meg helt åpent i forhold til sjansene, sier advokaten.

Han legger til at de hele tiden har håpet at dette skulle bli politiets sak.

– Skulle vi finne noe, vil det omgående bli meldt til politiet, sier advokaten.

De som vil være til stede når kvinnen skal peke ut stedet, er foruten Feydt og Abrahamsen, forfatter og journalist Per Asle Rustad og kriminologene Nina Valen og Helene Andersen Wirum.

Foreldet

I desember 2011 ble det besluttet at Therese-saken ikke skulle gjenopptas, og i juli i år ble saken foreldet. Det betyr at den eller de som bortførte ni år gamle Therese Johannessen fra Fjell i Drammen 3. juli 1988 slipper straff for ugjerningen.

Mandag 21. oktober ga Inger-Lise Johannessen ut boka «Therese – Mammas historie».

Personvernpolicy