Snart klart for å sprenge i asteroide med romkanon

Japanske forskere sier de har gjennomført en vellykket test, og er snart klare til å sprenge et krater i en asteroide med deres nye romkanon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det digre våpenet skal ifølge Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) sende en metallkule inn i overflaten på asteroiden 1999JU3 i løpet av 2018.

Vil finne rester etter liv

Romsonden Hayabusa-2 vil deretter lande på asteroiden, og ta prøver fra den nysprengte overflaten. Man håper å kunne finne spor etter organiske materialer eller vann.

Se også: Slik ser kjempeasteroiden Vesta ut

Romsonden skal sendes fra Japan og ut i rommet neste år. Man håper å få sonden i en bane som til slutt vil møte på 1999JU3 fire år senere.

Forskerne tror at man på akkurat denne asteroiden har større mulighet for å finne spor etter livets byggesteiner, enn på andre asteroider.

Får prøvene først om syv år

Når Hayabusa-2 har nådd målet, vil den fly over asteroiden, og slippe ut kanonen. Idet moderskipet er på trygg avstand, skal kanonen skyte en diger kule inn i asteroidens overflate.

Se animasjonen av hva romkanonen og Hayabusa-2 skal gjøre øverst i artikkelen.

Deretter vil romsonden undersøke krateret kulen har etterlatt seg, og samle inn prøver som skal sendes tilbake til jorden. Prøvene er ventet å lande på jorden i 2020.

Se også: Slik vil NASA fange asteroider

Stoffet man håper eksplosjonen vil avdekke kan være en viktig del i puslespillet når det gjelder å finne ut hvordan planeter blir til. Kanskje kan prøvene også vise hvordan liv kan oppstå.

Se også: Gigantasteroiden er to i én

Håper på «urørte» prøver

Hayabusa-2 er etterfølgeren til Hayabusa, en romsonde som hentet asteroidestøv fra et potetformet asteroide i 2010.

Forskerne håper at ved å denne gangen gå inn asteroiden, vil man få prøver som ikke er «ødelagt» av ytre påvirkninger i rommet.

Personvernpolicy