Siste håp om å finne Per Vålnes

Politiet håper at boringen i grunnen under Vollan gjestestue i Nordkjosbotn skal gi et endelig svar på om den forsvunne Per Vålnes er begravet her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen har sett Vålnes siden november 2011. Han er antatt drept, og undersøkelser med en georadar for tre uker siden ga utslag som tydet på at noe skjuler seg i grunnen under Vollan gjestestue.

– Vi ser at boringen tar tid når vi skal gjennom gulv, bakke og komprimert masse. Søket fortsetter nå på det andre punktet inne i resepsjonen, og vi vil oppsummere når søket er over, sier lensmann i Balsfjord Trygve Møllebakken tidlig torsdag ettermiddag.

Hunder

To hundeekvipasjer hadde da flere ganger blitt sendt inn til det første punktet som skulle undersøkes. Møllebakken vil ikke opplyse om hundene hadde gjort markeringer som indikerer funn av lik.

– Søket foretas ved at hundene går over de hullene som er boret i gulvet. Det er også tatt ut masse fra boringene som legges ut på gulvet for ny undersøkelse av hundene. Vi vil ikke gi noe svar på om hundene har markert, før vi er ferdige med søket, sier lensmannen.

Les også: Søsteren til Per Vålnes: - Et forsøk på å begå det perfekte mord

Radar

Det var arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som undersøkt stedet med georadar, og det er første gang en slik radar er brukt i en kriminalsak. Den registrerte to avvik i grunnen, store nok til å skjule et lik.

Lensmann i Balsfjord, Trygve Møllebakken, stiller seg likevel avventende til hva de kan finne.

– Det er blitt fremstilt som om vi har funnet Per Vålnes. Det er ikke tilfelle. Det NIKU har funnet, er to avvik fra det normale. Vi vet ikke hva det er, sier Møllebakken.

Ansatte

Årsaken til at politiet leter i Vollan gjestestue er både tips og egne mistanker.

Ingen har sett Vålnes siden han feiret sin 50-årsdag 28. november 2011. Tre personer er siktet for drap eller medvirkning til drap. To av dem er den tidligere samboeren (41) til Per Vålnes og hennes nye kjæreste (40) som begge arbeidet ved Vollan gjestestue da Vålnes forsvant. Da var tilbygget under oppføring.

– For alt vi vet kan det være rester av bygningsmasser som befinner seg her. Vi må få sjekket ut dette, sa lensmann Møllebakken da han møtt et stort pressekorps Vollan gjestestuen torsdag.

Se video fra borestarten øverst i artikkelen

Vil ha svar

Innehaver av Vollan gjestestue, Håvard Lydersen, ser frem til at politiet blir ferdige. Den godt besøkte veikroa og overnattingsstedet har lenge vært forbundet med Vålnes-saken. – Denne dagen måtte komme. Det er egentlig greit at de kommer og gjør seg ferdig, sier Lydersen til NTB.

Han understreker at det viktigste ikke er hva han synes.

– For saken sin del, for familien til Per Vålnes og for vennene hans er det viktig å få en slutt på denne saken. Betyr det at de i neste omgang må grave, må de bare gjøre det. Det finnes så mange mye verre ting i verden enn at det må graves her, sier Lydersen.

Personvernpolicy