Merkel kaller USAs ambassadør inn på teppet

Tysklands statsminister Angela Merkel bør ikke være overrasket hvis hun har blitt overvåket, mener flere eksperter. Det er ventet at opplysningene om overvåking vil prege EU-toppmøtet som starter i Brussel torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Man vet at USA driver med overvåking. USA gjør det de må for å ivareta sine interesser. Gitt at dette stemmer, tror jeg ikke Merkel er så overrasket selv heller. Jeg tror hun går ut offentlig primært for å vise sine innbyggere at hun reagerer, sier stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.

Se også: USA kan ha avlyttet Merkels mobiltelefon

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, mener saken er alvorlig. Hun understreker at hun kommenterer saken under forutsetning av at påstandene er riktige.

– Det er uakseptabelt at en regjering overvåkes av noen, enten det er allierte eller andre. Men det er mye mer alvorlig når avlytting skjer mellom samarbeidspartnere. Det er et brudd på suverenitet og vanlig diplomatisk folkeskikk. Hvis dette er riktig, er det både sterkt beklagelig og et tillitsbrudd, sier hun til Aftenposten.

– Skader tilliten

Det var onsdag at regjeringen i Berlin uttalte at den har fått opplysninger som tyder på at Merkel ble utsatt for avlytting. Obama forsikret henne senere på dagen om at USA verken overvåker henne eller kommer til å gjøre det, ifølge presidentens talsmann Jay Carney. Han sa ingenting om at overvåking kan ha skjedd tidligere.

Tysklands regjering kalte onsdag inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen av statsminister Angela Merkel.

Matlary mener tilliten mellom USA og Tyskland kan bli skadelidende som følge av denne saken, dersom det stemmer at Merkel har blitt avlyttet.

Tankesmia German Marshall Fund of the United States (GMF) deler Matlarys syn.

– Jeg tror forholdet mellom henne og Obama kommer til å bli skadelidende, sier Stephen Szabo, som er GMFs ekspert på transatlantiske forhold.

Bakgrunn: USA kan ha avlyttet Angela Merkel

– Bør ikke være overrasket

Nyhetsbyrået AFP trekker fram Merkels oppvekst i Øst-Tyskland, hvor det hemmelige politiet Stasi hadde øyne og ører overalt. Det kan ha tilført denne saken en personlig dimensjon, ifølge nyhetsbyrået.

– Jeg tror hun er personlig fornærmet, sier Szabo til AFP.

Men Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner mener i likhet med Mjelde at saken ikke bør komme som noen overraskelse.

– Det er omfanget av avlyttingen som har sjokkert oss. La oss være ærlige. Vi driver også med avlytting. Alle lytter alle andre. Men vi har ikke de samme midlene som USA, og det gjør oss sjalu, sier Kouchner til nyhetsbyrået AP.

Kouchner viser til Frankrikes offisielle syn om at vennlige nasjoner ikke skal spionere på hverandre. Men dette kan man ikke tolke bokstavelig, legger han til.

– En kompliment

Professor Joseph Wippl, som tidligere har jobbet i CIA og som nå er ansatt ved Boston-universitetets institutt for internasjonale forhold, mener at anklagene ikke bør være noen overraskelse. De faktisk kan være en kompliment til Tyskland, mener han.

– Statsminister Merkel er viktig. Hvis National Security Agency ikke overvåket kommunikasjonen hennes, ville det bare ha vært slik fordi NSA ikke var i stand til å gjøre det, sier Wippl.

– Hvordan kan NSA ikke ha ønsket å avlytte en person som er rangert av Forbes som den nest mektigste personen i verden etter president Obama? Hun leder det viktigste landet i Europa, sier han.

Personvernpolicy