– Syriske snikskyttere sikter seg ut gravide

Røyk over Aleppo etter det opposisjonen sier var et angrep fra regimestyrker. Foto: REUTERS/Molhem Barakat/NTB scanpix
Røyk over Aleppo etter det opposisjonen sier var et angrep fra regimestyrker. Foto: REUTERS/Molhem Barakat/NTB scanpix

Snikskyttere i Syria konkurrerer seg imellom om å skyte gravide og barn, hevder britisk lege som har jobbet på flere sykehus i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De fleste ufødte barna vi opererte ut var sju, åtte, ni måneder gamle, noe som betyr at det var rimelig åpenbart at disse kvinnene var gravide, sier legen David Nott til CNN.

Han viser fram et røntgenbilde et foster med en kule i hodet. Moren overlevde, men barnet ble skutt og drept i hennes livmor.

Skuddskader i hodet

Også små barn blir skutt av snikskytterne, sier Nott, som jobbet som frivillig lege nord i Syria for organisasjonen Syria Relief. Nott forteller at nesten alle operasjonene han utførte var sårede ofre for snikskyttere.

Bilder Syria Relief har gitt til CNN viser en liten jente med neglelakk på en sykeseng med skuddskader i hodet. Hun ser ikke eldre ut enn kanskje fem år. Et annet bilde viser en jente på samme alder under et grønt laken med et stort sår i pannen.

Drev et slags spill

Enkelte dager var skuddskadene mistenkelig like.

– Etter en stund skjønte vi at det var et mønster. Vi hadde dager der åtte eller ni av 10-15 skuddskader var åtte eller ni på et bestemt område av kroppen, sier Nott, som også jobbet som frivillig under Bosnia-krigen.

Dagen etter kunne det komme inn svært mange med skuddskader et annet sted på kroppen, ifølge legen.

– Det virket som om snikskytterne holdt på med et slags spill.

Gaver for drepte

Lokale leger fortalte Nott om hvordan de hadde hørt at snikskyttere fikk små gaver for hver av dem de hadde skutt i løpet av dagen.

En video fra Aleppo CNN har fått tak i, viser hvordan menn, kvinner og barn løper mens kulene fra snikskyttere slår ned rundt dem. Gruppen forsøkte å komme seg fra en del av byen som ble kontrollert av regimestyrker over til delen opprørerne kontrollerer.

De risikerer livet fordi det er mat og proviant på opprørernes side, men hjemmene deres er i den regimekontrollerte delen.

Personvernpolicy