Portugisisk politi gjenåpner Maddie-saken

Madeleine McCann har vært savnet siden 2007. Foto: NTB scanpix
Madeleine McCann har vært savnet siden 2007. Foto: NTB scanpix

Foreldrene til Madeleine McCann setter pris på at portugisiske myndigheter igjen etterforsker datterens forsvinning i 2007.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Portugisisk politi har gjenopptatt etterforskningen på grunn av «nye elementer», heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i landet torsdag.

Dermed etterforsker nå både britisk og portugisisk politi forsvinningen.

Portugisisk politi skal ha funnet vesentlige nye spor, uavhengig av arbeidet blant britiske kolleger, skriver avisen The Daily Telegraph. Avisen Daily Mirror skriver på sin side at etterforskningen er gjenopptatt på grunnlag av spor britisk politi har avdekket.

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, sier de er glade for at portugisisk politi igjen etterforsker datterens forsvinning.

– Vi håper at dette endelig vil føre til at hun blir funnet og at vi finner ut hvem som er ansvarlige for denne forbrytelsen, sier paret i en uttalelse.

Avhør

Portugisisk politi mistenkte lenge jentas egne foreldre, Kate og Gerry McCann, men stanset etterforskningen i 2008. De to er ikke lenger mistenkt.

Portugisiske myndigheter har hemmeligstemplet materialet som nå skal undersøkes. Ifølge Daily Telegraph skal imidlertid politiet nå formelt avhøre mulige nøkkelvitner som de tidligere bare har snakket med på uformelt grunnlag.

Britisk politi åpnet formelt etterforskning av saken i sommer, og etterforskerne vil fremover reise jevnlig til Portugal som en del av arbeidet.

En av teoriene er at bortføringen var planlagt. Avisen Correio da Manhã har tidligere skrevet at politiet har mistanke om at et utenlandsk pedofilt nettverk sto bak.

Se klipp fra programmet under. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Tusenvis av tips

Forsvinningen er blant de mest omtalte kriminalsakene i Storbritannia i nyere tid. Britisk politi fikk forrige uke inn over 2.400 telefoner og eposter etter at et nytt TV-program om Madeleine ble vist i flere land.

I Tyskland kom det inn over 500 tips etter at jentas foreldre på den tyske versjonen av BBCs Crime Watch fortalte om forsvinningen i Portugal i 2007 og kom med en følelsesladd appell om hjelp til å finne datteren.

Les også: Mann knyttes til fantombilder i Madeleine-saken

Kontaktet Kripos

Madeleine McCann forsvant mens hun var på ferie sammen med foreldrene i Praia da Luz i Portugal.

Britiske etterforskere offentliggjorde i forrige uke to fantombilder av en mann som kan ha forbindelser til saken. I tillegg ønsker etterforskerne å identifisere to menn som trolig snakker tysk eller nederlandsk, og som ble sett nær McCann-familiens leilighet i Praia da Luz.

Scotland Yard har kontaktet kolleger i en lang rekke europeiske land. Også norske Kripos har fått en henvendelse, men det er ikke kjent nøyaktig hva britene ba om hjelp til.

Les også: Nordmenn hevder å ha sett Madeleine McCann

– Bar på en jente

Praia da Luz ved Portugals sørkyst er et populært feriemål særlig for britiske, tyske og nederlandske turister.

Maddie forsvant fra ferieleiligheten mens foreldrene spiste middag med et annet par noen få hundre meter bortenfor. Vitner har fortalt at de så en mann som bar en liten jente som lignet Maddie, mot havneområdet på den tiden hun ble borte.

Mannen på politiets fantombilder beskrives som hvit, mellom 20 og 40 år med kort, brunt hår, glattbarbert og middels høy. Britisk politi mener han kan være nøkkelen til saken og understreker at det uansett er viktig for dem å snakke med ham.

Personvernpolicy