Rusforsker ber ungdom slappe av og drikke litt

– Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol, sier rusforsker Sverre Nesvåg til Bergens Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens tenåringer kutter ut rus og er mer skikkelige enn på lenge. Samtidig har hver femte jente i 10. klasse depressive symptomer.

– Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol. Det handler om å tillate seg litt slakk, å ikke tviholde på kontroll og perfeksjonisme absolutt hele tiden, sier Sverre Nesvåg, forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse vest (KORFOR) til Bergens Tidende.

Dagens ungdom er mye hjemme, jobber hardt på skolen og er opptatt av å holde seg i form. Det er noen av konklusjonene i en nasjonal undersøkelse av 8.– 10.-klassinger, som nylig er publisert av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Les også: – Ikke farlig å drikke litt alkohol under svangerskapet

Men selv om ungdommene fremstår som svært skikkelige og mange er fornøyde, frykter forskerne at perfeksjonismen også fører til sykdom. 10 prosent rapporterer nemlig om ulike depressive symptomer.

– Kravene til utseende, skoleprestasjoner, sunnhet og trening er kontinuerlige og skyhøye. For noen av ungdommene blir denne tilværelsen altfor vanskelig, og det bikker over. De blir syke, sier Nesvåg.

Forskeren advarer mot å gjøre superspreke atleter til idealer for norske tenåringer.

– Ekstremutøvere er ikke gode rollemodeller for folk flest. Da er det mye bedre å se til dem som gleder seg over et balansert liv, sier Nesvåg.

Personvernpolicy