Reddet 27 hunder fra Mattilsynet

REDDET: Firmaet Maze driver med hundesleder og andre aktiviteter med hund. De har gått rettens vei for å beholde hundene sine. Foto: Janos Gaup

Syv av Janos Gaups hunder må omplasseres, men ingen av de 27 hundene må dø slik det først ble bestemt av Mattilsynet. – De har løyet og tråkket oss ned uten å gi oss en sjanse, hevder Gaup.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vår fikk Janos Gaup og Brita Berit Hætta Gaup i opplevelsesfirmaet «Maze» i Vest-Finnmark beskjed fra Mattilsynet om at 27 av deres 30 hunder måtte avlives på grunn av mishold.

Paret gikk rettens vei for å redde hundene. Onsdag fikk de beskjed fra deres advokat Gunnar Kvam om at de har fått medhold i midlertidig forføyning i saken.

– Vi blir endelig hørt og kan legge frem dokumentasjon på at det vi sier er sant. Det har vi ikke fått lov til tidligere, forklarer daglig leder Janos Gaup til ABC Nyheter.

Dermed får hundene som skulle vært avlivet onsdag beholde livets rett - i alle fall inn til videre. Mattilsynet melder at de i fjor avlivet 21 av Gaups hunder.

Les også: Lydlogg fra hundedrap sjokkerer dyrevernorganisasjon

Lettet og glad

Gaup har vært fortvilet og redd for at hundene som han er glad i skulle miste livet.

– Jeg satt ute i hele natt og snakket med hundene for å forberede de på hva som kunne skje. Det var helt forferdelig, sier Gaup.

Han forteller at han følte en enorm glede og lettelse da advokaten ringte onsdag og fortalte at hundene har fått litt lenger levetid.

Gaup er fortsatt sint på Mattilsynet etter å ha måtte avlive flere hunder uten å få forsvare seg mot anklagene.

– De har løyet og tråkket oss ned uten å gi oss en sjanse, hevder Gaup.

Les også: Krever eget dyrepoliti

Mishold over lenger tid

Gaup forteller at hundene hans har det godt og han forstår ikke hvordan Mattilsynet kan mene at avlivning er et bedre alternativ enn å bo hos dem.

Mattilsynet fortalte Dagbladet 17. oktober at de på et tidspunkt fant hunder på Gaups gård som ble holdt uten mat og vann, i et rom med mye avføring og urin, og uten tegn på aktivisering.

– Vi har hatt en rekke tilsyn her siden 2012. Vi mottok meldinger fra folk som var bekymret for at hundene ikke hadde det bra, sier Regionsdirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet Troms og Finnmark til Dagbladet 17. oktober.

Andersen forteller til ABC Nyheter at Mattilsynet ikke vil gripe inn så lenge saken er i retten.

– Det er nå under vurdering om vi vil begjære muntlig forklaring i retten slik at Mattilsynets syn kommer frem, sier han.

Mattilsynet har ikke endret syn på saken.

– Det er vår vurdering at det ikke er tilrådelig at det er dyr på den gården, forteller Andersen.

Les også: Sauebøndene krever at flere ulv og bjørn blir skutt

Frp-politiker sjekket gården

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp), var onsdag til stede i hundegården, ifølge Altaposten. Han ville sikre seg at Mattilsynet ikke kom og foretok noen avlivinger.

– Jeg opplever at dette paret i 12-14 måneder har jobbet og brukt penger for å tilrettelegge best mulig for dyrene. Da er jeg opptatt av at man gir dem en sjanse og ikke slår hånda av dem. Jeg så ingenting på denne hundegården som tilsier at disse friske og vitale dyrene bør avlives. At det er det Mattilsynet har å tilby dem, synes jeg ikke har noe med dyrevern å gjøre, sier Fredriksen til Altaposten.

Personvernpolicy