Skei Grande: – Norge har tatt for lett på avlytting

KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande mener overvåking myndighetspersoner i Norge har blitt tatt for lett på. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande mener overvåking myndighetspersoner i Norge har blitt tatt for lett på. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Trine Skei Grande (V) mener overvåking av personer og politikere har blitt tatt på for lett i Norge. Hun håper Merkel-saken vil vekke mer debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kveld melder det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at Angela Merkels mobiltelefon kan ha vært avlyttet av amerikanske myndigheter.

Det får Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere.

– Vi skal ikke godta mer fra våre venner enn fra andre. Jeg synes det er viktig at i alle fall stater har spilleregler seg imellom. Vi er nok ikke like interessante å overvåke som Angela Merkel, men det sier noe om prinsipper og hva en er villig til å gjøre, sier Venstre-lederen til NTB.

Les også: – USA kan ha avlyttet Merkel

Hun tror mange norske politikere har høy bevissthet om at de ikke kan si hva som helst over telefon.

– Ikke fordi man er redd for USA, men fordi det generelt er så lett å bli overvåket på telefon. Det er viktig å ha i bakhodet, samme hvem en er.

– Dette er et tema jeg mener det er tatt for lett på i Norge. Det er fascinerende hvor stor debatten har vært om dette som angrep på personvernet i Tyskland, mens vi her hjemme knapt har diskutert det.

Hun håper at bevisstheten knyttet til privatlivet og retten til egen informasjon nå øker.

Les også: Obama: - USA overvåker ikke Merkel

Personvernpolicy