Domstolen: Bergwall slipper ikke ut

Mandag fikk Sture Bergwall gå fritt blant tilhørerne i rettsbygningen mens Förvaltningsrätten hadde pause. – Det eneste rette er at jeg slipper fri umiddelbart, sa Bergwall til ABC Nyheter onsdag morgen. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Mandag fikk Sture Bergwall gå fritt blant tilhørerne i rettsbygningen mens Förvaltningsrätten hadde pause. – Det eneste rette er at jeg slipper fri umiddelbart, sa Bergwall til ABC Nyheter onsdag morgen. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Retten mener ikke Sture Bergwall (63) kan slippe ut av lukket avdeling. De anbefaler likevel en ny ekstern vurdering av hans psykiske helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Sture Bergwall (63)

Under navnet Thomas Quick ble han i seks dommer kjent skyldig i åtte drap.

Siden 1991 har Sture Bergwall (63) var under behandling ved Säter sykehus. I 1994 kom han med en lang rekke tilståelser og ble kjent skyldig i åtte.

Han var dømt for drap på tre norske jenter: Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.

I tillegg var han dømt for drap på to svenske gutter, et nederlandsk ektepar og en israelsk turist.

I 2008 trakk han tilståelsene som alle dommene bygget på. politi og påtalemyndighet hadde ikke lagt fram noen vitner eller fysiske bevis som knyttet Bergwall til ugjerningene.

Han havnet på psykiatrisk institusjon etter et brutalt bankran i 1991. 18-åringen som var medskyldig ble dømt til to års fengsel.

Da han tilsto drapene var han i ferd med å bli skrevet ut, hadde fått bosted og skulle tilbake til samfunnet. Bergwall hadde da frigang på dagtid.

I denne perioden var han narkoman og fikk fri tilgang på narkotikaklassifisert medisin. selv mener han dette, i kombinasjon med den uvanlige terapien som ble brukt ved Säter, er forklaringen på de falske tilståelsene.

Etter mer enn tyve år på lukket avdeling, fikk Sture Bergwall (63) i dag likevel ikke beskjeden han har ventet på.

Han slipper ikke direkte ut, men må først gjennom en ny ekstern psykiatrisk vurdering.

Under forutsetning av at Bergwall godtar dette, så skal en slik vurdering være klar senest 16. desember.

«En halvbra beslutning. Nå går jeg videre og ser, der fremme venter friheten! », lyder Bergwalls første kommentar på Twitter.

Bergwalls hovedkrav var å slippe fri umiddelbart. Hans sekundærere krav var en slik uavhengig psykiatrisk vurdering.

Les avgjørelsen her.

Men etter forhandlingene i Falun mandag steg hans forhåpninger etter at en rettspsykiatrisk sakkyndig anbefalte at behandlingen ved Säter skulle opphøre.

Beslutningen er fattet av Förvaltningsrätten i Falun, en administrativ domstol som blant annet vurderer tvister om psykiatrisk tvangsbehandling.

Før avgjørelsen kom twitret Sture Bergwall at før han ville kommentere avgjørelsen, så skulle han snakke med sin advokat Thomas Olsson og sine seks søsken.

Tidlig avgjørelse

Da rettens leder, lagmann Johan Montelius, mandag ettermiddag avsluttet forhandlingene om Bergwalls ønske om utskrivning - og Säters ønske om fortsatt tvangsbehandling - sa han at en avgjørelse var ventet i løpet av to uker.

Les også: Bergwall vant mer enn en halv seier

I formiddag sa Sture Bergwall til ABC Nyheter at han det eneste riktige ville være om han slapp fri i dag.

– Blir det en annen beslutning, så vil det være å krenke mine rettigheter, samt både svensk og europeisk lovgivning, sa han.

Det er også mulig at påtalemyndighetene vil anke. Aktor Fredrik Skoglund forbehold seg retten til dette mandag, men har ennå ikke kommentert avgjørelsen.

Tidligere hadde Bergwalls advokat Thomas Olsson gjort det klart at de ville kjøre prosessen helt til Europadomstolen, hvis det var nødvendig.

I retten mandag viste Olsson til en rekke avgjørelser fra denne domstolen som blant annet konkluderte med at man ikke kunne bruke undersøkelser eldre enn elleve måneder til å begrunne fortsatt tvungen psykiatrisk behandling.

– I Bergwalls sak bruker man to undersøkelser som er mer enn 20 og 40 år gamle, sa advokat Olsson.

Les også: – Jeg har jo tilstått 30 drap

Dommene mot Bergwall er alle fattet i laveste rettsinstans og ble aldri anket av noen av partene. Det ble heller ikke foretatt egne rettspsykiatriske vurderinger av Bergwall. Det var nok for dommerne at overlegen ved Säter sykehus anbefalte fortsatt behandling.

Den siste dommen mot ham falt i 2000.

Trakk tilståelsene

I 2008 trakk han tilbake sine tilståelser som var det eneste konkrete beviset retten hadde å forholde seg til.

Les også: Bergwall kan slippe fri i dag

Den siste dommen mot ham kom i 1991. Det var etter et brutalt bankran.

Hans medskyldige sonet to år i fengsel for dette, mens Bergwall har vært underlagt regimet på Säter siden den gang.

Det har også vært skrevet en rekke bøker om Bergwall. Den hittil siste kom mandag og var skrevet av Dan Josefsson: «Mannen som slutade ljuga ».

Personvernpolicy