Politiet har beslaglagt Hells Angels' hovedkvarter

Politiet har beslaglagt Hells Angels' eiendom i Strømsveien i Oslo under en større politiaksjon onsdag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for aksjonen er en beslutning om at hele eiendommen skal inndras til fordel for staten som ledd i en kommende straffesak mot flere personer med tilknytning til klubben.

– Som følge av våpenbeslag ved to anledninger er det besluttet å ta beslag i eiendommen med tanke på krav om inndragning, sier politiinspektør Einar Aas, leder på seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til ABC Nyheter.

Våpenbeslag

Det første av de to våpenbeslagene i lokalene til mc-klubben skjedde i februar 2010, da det ble funnet fire ulovlige våpen. Det andre beslaget kom et knapt år senere da politiet fant elleve ulovlige våpen på eiendommen, opplyser Aas.

– Vi anser eiendommen som brukt til kriminell virksomhet. Det er nå tatt ut tiltale i saken der vi fant våpen, og i sammenheng med den vil det bli vurdert å legge ned krav om inndragning, sier politiinspektøren.

Vedtaket om beslag ble fattet kort tid før aksjonen startet onsdag morgen klokken 10.

Les også: MC-bande: – Vil etablere oss i Norge

I begynnelsen av 2011 beslagla politiet fem pistoler, to revolvere, to maskinpistoler, to hagler og to «ukurante» våpen. Foto: POLITIETI begynnelsen av 2011 beslagla politiet fem pistoler, to revolvere, to maskinpistoler, to hagler og to «ukurante» våpen. Foto: POLITIET

Gikk rolig for seg

Politiadvokat Jorid Kile i Oslo politidistrikt er den som tok beslutningen om at huset skulle beslaglegges.

Til ABC Nyheter sier Kile at aksjonen gikk rolig for seg.

– Det var fem personer på eiendommen da vi slo til. Ingen motsatte seg at politiet tok beslag i eiendommen, sier hun.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal aksjonen være godt planlagt.

– Såvidt jeg vet er det første gang dette skjer mot en MC-klubb i Norge, sier hun.

– Hvor skal vi bo?

Talsperson for Hells Angels, Rune «Supern» Olsgaard, var tydelig ikke orientert om bakgrunnen for politiets aksjon onsdag og sier til TV 2 at han tror det må ha bakgrunn i et skattekrav.

– Vi fikk et nytt krav på 50.000 forrige uke med betalingsfrist i november, så dette må skyldes en misforståelse, sier han til kanalen.

I Skatt Øst var derimot ingen kjent med aksjonen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Dag Magnus Nilsen til NTB.

Til flere medier onsdag klaget Olsgaard over politiets utkastelse av dem som bor i klubbhuset, deriblant ham selv.

– Jeg har jo bodd her siden 1997 og står nå uten bolig, jeg vet ikke hva vi skal gjøre nå, jeg, sier Olsgaard til Dagbladet.

– Desperat handling

Advokat John Christian Elden representerer Capitol Eiendom AS som er oppført som eier av det velkjente huset like ved E6 på Alnabru i Oslo.

Han sier beslaget virker som en desperat handling etter at politiet først fikk avslag på et tilsvarende forsøk i 2011.

– Det er svært spesielt å prøve å beslaglegge et hus for å sikre en mulig fremtidig inndragning. Risikoen for at huset skal rømme sin vei er liten. Dersom påtalemyndigheten vil prøve å være kreative ved å inndra et hus, så kan de fremme det i retten uten noe forutgående beslag, sier Elden til NTB.

Politiinspektør Einar Aas avviser påstander om at politiet er spesielt ute etter MC-miljøet, men sier at det følger naturlig i denne saken hvor politiet flere ganger har funnet et stort antall funksjonelle våpen med ammunisjon skjult i bygningen.

– Vi ser ikke på MC-kriminelle som en hovedutfordring i Oslo, men vi har sagt at kriminalitet slår vi ned på, sier Aas.

Personvernpolicy