DNA-tester blond romjente i Irland

Irske myndigheter avventer onsdag DNA-resultater fra et barn de tok fra en romfamilie i Dublin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene insisterer på at barnet er deres. Det har blitt trukket paralleller til bortføringssaken i Hellas.

Barnet ble tatt fra familiens hjem sørvest for hovedstaden mandag og overført til barnevernets varetekt, opplyser politiet og en veldedig organisasjon.

Politiet slo til etter bekymringer om at den sju år gamle jenta, som har blondt hår og blå øyne, ikke så ut som sine foreldre og de ikke kunne bevise hennes identitet, ifølge rapporter i mediene, melder AFP.

Men Gabby Muntean, en bistandsarbeider som har vært i jevnlig kontakt med familien, sier til den irske avisen Irish Times at familien insisterer på at barnet er deres.

– De er svært opprørt. De har sagt til meg at barnet er 100 prosent deres og har tilbudt blod- og DNA-prøver for å bevise det, sier hun.

– Nå vil de bare ha datteren sin tilbake. Det er vanskelig å se noen grunn til at dette har skjedd, utover rapportene fra Hellas.

Bakgrunn: Ny blond jente funnet i romleir i Irland

Saken kom frem etter at et rompar i Hellas mandag ble tiltalt for å ha kidnappet en blond jente som ble funnet i deres varetekt.

– Min søster

Ifølge rapporter i mediene la paret i Irland frem en fødselsattest og et pass for datteren, uten at politiet var tilfreds med dette. Jentas søster sier til den irske avisa Irish Independent at hun var et medlem av familien som hadde bodd med dem siden sin fødsel i 2006.

– Jeg vet ikke hvorfor hun ble tatt, sier 21-åringen, og legger til at søsteren «gråt og var svært redd». Hun sier familien kom fra Romania i 2001, men hadde bodd i Tallaght sørvest i Dublin siden 2009.

– Min lillebror har også blondt hår og blå øyne, legger den unge kvinnen til. DNA-prøver er ventet å avdekke om jenta er i slekt med foreldrene, og resultatene er ventet så tidlig som onsdag ettermiddag.

På grunn av strenge barnevernslover i Irland er myndighetene ikke i stand til offentlig å avdekke detaljer om enkeltsaker, og hverken barnet eller hennes familie kan navngis, melder AFP.

«Blond engel»

Pavee Point, en veldedig organisasjon som driver kampanjer for rettighetene til irske omstreifere og rom, bekrefter overfor AFP at en romfamilie er involvert, men advarte mot å trekke for raske slutninger.

Romsamfunn verden rundt er i søkelyset etter oppdagelsen av jenta i Hellas, kjent som Maria og med oppnavnet «den blonde engelen» i lokale medier.

DNA-prøver avslørte at barnet, som er antatt å være fem eller seks år gammel, ikke var i slekt med paret som hevdet å være hennes foreldre, en 39 år gammel rom-mann og hans 40 år gamle kone.

Paret blir holdt i varetekt, men avviser anklagene om kidnapping. De sier barnet frivillig ble gitt til dem av hennes bulgarske rom-mor som ikke kunne ta vare på henne.

Saken har ført til tusenvis av telefonsamtaler fra foreldrene til savnede barn verden rundt.

Personvernpolicy