Kolberg vil ha Listhaug-lov

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er tidligere PR-rådgiver og vil ikke fortelle hvem hun har arbeidet for. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er tidligere PR-rådgiver og vil ikke fortelle hvem hun har arbeidet for. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Martin Kolberg vil ha en ny lov som forhindrer hemmelighold om tidligere kunder i PR-bransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken statsministeren eller Stortinget får vite hvem tidligere First House-topp Sylvi Listhaug jobbet for fram til forrige tirsdag, da hun sluttet i jobben som seniorrådgiver i PR-selskapet.

Nå foreslår kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), en ny lov for å forhindre at regjeringsmedlemmer med PR-bakgrunn får holde sine kundelister hemmelige, skriver Klassekampen.

– Tiden er moden for å vurdere en ny lov som sier at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra PR-bransjen ved utnevnelse. Nekter den aktuelle kandidaten eller PR-firmaet å gå med på det, må vi vurdere om vedkommende kan utnevnes, sier Kolberg, som understreker at han ikke har grunn til å tro at Listhaug har brutt habilitetsreglene.

Les også: Sylvi Listhaug ber bøndene om hjelp

Ettersom Listhaug hardnakket nekter å utlevere sine tidligere oppdragsgivere, ville en slik lov gjøre det umulig for henne å fortsette i regjeringen.

Sju av regjeringens statssekretærer har bakgrunn fra PR-bransjen.

Professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo mener det er betenkelig at ikke engang statsministeren får innsyn i kundelistene til sine ministre.

– Jeg synes dette opplegget virker unødig begrenset. Det betyr ikke at det i seg selv er ulovlig, men det skaper likevel et inntrykk av hemmelighetskremmeri og betenkelige forbindelser, sier professoren.

– Sylvi Listhaug kan få masse problemer med spørsmål om habilitet i årene framover, sier Smith.

Les også: Lundteigen krever svar fra Lishaug om Rema-forbindelser

Personvernpolicy