Listhaugs mulige First House-kunder holder tett:

Norsk meieribransje er i Sylvi Listhaugs gråsone

Meieriselskaper og minister Sylvi Listhaug (bildet) er tause om First House-oppdrag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Meieriselskaper og minister Sylvi Listhaug (bildet) er tause om First House-oppdrag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Den nye landbruksminister Sylvi Listhaug kan være inhabil i landets viktigste landbruksbransje - melkesektoren. Både hun selv og aktørene nekter å opplyse om oppdrag i First House.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått lov av statsminister Erna Solberg til å holde kundelistene sine i rådgivningsbyrået First House hemmelig.

Det har vakt reaksjoner fordi offentligheten dermed ikke vet om hun behandler saker av betydning for sine forhenværende kunder.

Nå nekter Listhaug også å opplyse i anonymisert form om hun hadde kunder i sitt virke i First House innen bransjer som er aktuelle for en landbruks- og matminister.

Har du på din kundeliste fra First House noen aktører i meieri- eller næringsmiddelindustri?

– Jeg har lovet First House at ikke noe av kundelisten skal bli kjent. Men jeg vil selvfølgelig vurdere min habilitet hvis det blir aktuelt. Departementsråden (den øverste embetsmannen i departementet, journ. anm.) har fått kundelista, svarer Listhaug.

Kan du heller ikke svare på om du har hatt oppdrag for aktører i bransjen, uten å oppgi navn?

– Nei, slår Listhaug fast.

Departementsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet ønsker ikke å kommentere spørsmålet overhodet.

Les også: Kolberg vil ha Listhaug-lov

Kontinuerlige meieri-dragkamper

Dermed reiser spørsmålet seg om landbruksministeren er inhabil i saker innen den viktige meieribransjen, som preges av aktørene Tine, Kavli/Synnøve Finden og Q-meieriene.

I meierisektoren har det vært kontinuerlige anklager fra Tines utfordrere om at betingelsene landbruksmyndighetene har fastlagt i meierimarkedet, er konkurransevridende.

Senest i september varslet Kavlis datterselskap Q-meieriene et søksmål mot staten med påstand om at endringer i den såkalte prisutjevningsordningen for meieriprodukter er et statlig løftebrudd, skriver Nationen.

Synnøve Finden og Q er tause

Men også Synnøve Finden og Q-meieriene holder tett i spørsmålet om de har brukt rådgivning fra First House der Sylvi Listhaug var ansatt, for å fremme sin sak.

Har Kavli eller Q-meieriene brukt First House i saker som angår meieriprodukter?

– Vi vil ikke kommentere det. Vi bruker de rådgiverne vi trenger til enhver tid, sier Bernt André Myrdahl, daglig leder i Kavlis datterselskap Q-meieriene, til ABC Nyheter.

På spørsmål om Synnøve Finden har kjøpt rådgivning hos First House, svarer administrerende direktør Per Olav Ramstad kort og godt:

– Ingen kommentar.

– Tine har ikke kjøpt tjenester av First House, kan derimot Tines kommunikasjonsdirektør Lars Galtung opplyse overfor ABC Nyheter.

Rema: – Det ønsker vi bare ikke

Heller ikke dagligvarekjeden Rema1000 vil lette på sløret.

– Vi kjøper ulike tjenester av mange forskjellige leverandører og ønsker ikke å gå inn på hvilke disse er, sier deres kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer på spørsmål fra ABC Nyheter.

Hvorfor ikke?

– Det ønsker vi bare ikke.

Les også: Lundteigen vil vite om Listhaug har jobbet for Rema

Møter aktørene torsdag

Torsdag morgen treffer Sylvi Listhaug bransjen ansikt til ansikt. Da har hun invitert representanter fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), NHO Mat og Drikke, NHO Mat og Landbruk, Tine, Orkla og Agra Industrier til et første møte.

Personvernpolicy