Høyesteretts splittet i dom om kvotestrid mellom Volstad og staten:Høyesterett avviser å gi Volstad evigvarende fiskekvoter

Eivind Volstad lyttet i spenning i Høyesterett. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Eivind Volstad lyttet i spenning i Høyesterett. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett sier nei privatisering av samfunnets felles fiskeriressurser i strid mellom Ålesund-rederen Eivind Volstad og Fiskeri- og kystdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Volstad-saken om strukturkvoter:

Kvoter - en begrenset ressurs: Fiskeflåten består av forskjellige redskaps- og fartøygrupper, og er delt i havfiske ogkystfiske. Hvert år fastsetter fiskerimyndighetene i kvoter hvor mange tonn fisk de enkeltegruppene i fiskeflåten kan fiske. Kvotene varierer fra år til år.

Strukturkvoter: 4. mars 2005 kom Bondevikregjeringen med en forskrift om såkalte strukturkvoter. Hensikten var å få ned overkapasiteten i fiskeflåten ved at havfiskere kunne avvikle ett eller flere fartøyer, og beholde 75 prosent av det utgåtte fartøyets kvote på gjenværende fartøy.

Til evig tid: Norske fiskeressurser regnes som samfunnets felles eiendom. For at fiskebestandene ikke skal bli overbeskattet, reguleres fisket med fordeling av et visst antall fiskekvoter per fiskeslag og fartøytype. Utdelingen av strukturkvotene skjedde uten noen tidavgrensing. Det ser kritikerne som evigvarende privatisering av samfunnets ressurser.

Rødgrønn forandring: 8. juni 2007 innførte daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) en forskrift der regjeringen innførte en begrensning på 20år for nye strukturkvoter og 25 år for de fartøyer som allerede var blitt tildelt strukturkvoter.

Tilbakevirkende kraft? Rederiet Volstad AS gikk til retten med påstand om at innføringen av tidsbegrensning er i strid med Grunnlovens §97 som forbyr lover med tilbakevirkende kraft. Oslo tingrett ga 7. januar 2011 Volstad rett.

Staten anket: Fiskeri- og kystdepartementet anket. Men 6.6.2012 fastholdt Borgarting lagmannsrette at det ikke foreligger tilstrekkelig sterke samfunnsmessige hensyn for å gi forskriftsendringen tilbakevirkende kraft i det konkrete tilfellet med Volstad. «Innføringen av forhåndsfastsatt tidsbegrensning for strukturkvoter tildelt Volstad før forskriftsendringenav 8. juni 2007 strider dermed mot tilbakevirkningsforbudet i Grunnloven § 97, og er ugyldig.», het det i dommen.

Anket til Høyesterett: Staten ga seg ikke, men anket saken til Høyesterett, som 23. oktober 2013 avga sin dom i plenum.

Les Stoltenbergregjeringens stortingsmelding 21 (2006-2007) om strukturpolitikk for fiskeflåten

Høyesterett i plenum avgjorde onsdag morgen saken til Ålesund-rederen Eivind Volstad, i spørsmålet om hans rederi Volstad AS kan beholde sine såkalte strukturerte kvoter (se faktaboks) til evig tid.

Med et flertall på bare ni mot åtte godtok Høyesterett statens anke i striden om Volstad skal få beholde sine strukturerte fiskekvoter til evig tid.

Bondevik II-regjeringen vedtok å gi ham og andre redere tidsubegrensede kvoter i 2005, mens den påfølgende Stoltenberg II-regjeringen i 2007 i en forskrift sa at disse kvotene etter 25 år skulle falle tilbake til fellesskapet og fordeles på nytt.

Les også: Noen få norske redere kan få milliardverdier til evig tid

Misnøye hos ordknapp reder

– Jeg er selvfølgelig uenig med flertallet, sa en ordknapp skipsreder Eivind Volstad fra tilhørerbenken umiddelbart etter at Høyesterett hadde akseptert statens anke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil ikke si hva utfallet betyr for økonomien i virksomheten, eller gi ytterligere kommentarer.

Ekspedisjonssjef Vidar Landmark i Fiskeri- og kystdepartementet sier at staten ikke ser det slik at man vinner eller taper overfor borgerne.

– For staten er poenget å fastslå om man opptrer korrekt overfor borgerne, sier han.

– Jeg er glad Høyesterett bekrefter det politiske handlingsrommet også den nåværende regjeringen har i å utforme strukturpolitikken i fiskeriene, sier Landmark.

– Saken handler ikke om konkret innhold i strukturpolitikken, men statens handlingsrom i å endre strukturpolitikken i fiskeriene, sier ekspedisjonssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handlingsrommet vil H-/Frp-regjeringen ha nytte av for å oppfylle følgende programpost i sin erklæring om hva den vil gjennomføre:

«Legge til grunn at strukturerte kvoter skal være tidsubegrenset.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittet i viktig sak

Volstad-saken var den første i år Høyesterett valgte å behandle i plenum. Det tyder på at det var sterke dissenser i en sak som ble betraktet som prinsipielt viktig, da den opprinnelig ble drøftet i «avdeling», det vil si med fem av høyesterettsdommerne.

De henviste derfor saken til plenum. Borgarting lagmannsrett, derimot, begrunnet sin avgjørelse om ikke å fravike Grunnlovens §97 med at den ikke hadde tilstrekkelig samfunnsmessig betydning for det.

Urimelig eller rimelig?

Flertallet i Høyesteretts plenum la til grunn at tildelingen av strukturkvoter til Volstad AS kunne være vernet av Grunnlovens §97. Om den ble overtrådt da daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) endret betingelsene, må bero på en skjønnsmessig vurdering.

Flertallet kom fram til at endringen ikke hadde en så urimelig virkning, og at endringen heller ikke bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindretallet la vekt på spørsmålet om innføringen av tidsbegrensningen kunne begrunnes med sterke samfunnsmessige hensyn. De hevdet at Stoltenbergregjeringen i sin stortingsmelding 21 (2006-2007) om strukturpolitikk for fiskeflåten ikke mente det.

Tre av dommerne mente at den rødgrønne regjeringens endring av kvoteordningen innebar brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanderer champagne

Saken fortsetter under bildetEn splittet Høyesterett ga staten rett. Men nå vil Høyre og Frp likevel gi rederne evigvarende strukturkvoter. Foto: Thomas Vermes.En splittet Høyesterett ga staten rett. Men nå vil Høyre og Frp likevel gi rederne evigvarende strukturkvoter. Foto: Thomas Vermes.

SV feirer dagens høyesterettsdom om fiskekvoter med champagne og tørrfisk.

– Det er med inderlig glede og begeistring SV har mottatt dommen fra Høyesterett, om at staten er frifunnet og at det ikke er grunnlovsstridig å sette en tidsbegrensning på strukturerte fiskekvoter på 25 år. Som kystfisker og skipper spanderer jeg champagne på hele SV stortingsgruppa og vårt øvrige mannskap på Stortinget, sier fiskeripolitisk talsperson i SV Johnny Ingebrigtsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fiskeressursene skal forbli felleskapets ressurs slik det har vært i årtusener. De kan ikke privatiseres og gis som en evigvarende juridisk eksklusiv rett, som kan pantsettes og gjøres til et omsettelig verdipapir på børsen. Verdiskapingen i fiskeriene skal være fangst og produksjon av fiskeressurser, ikke spekulasjoner i kjøp og salg av rettigheten til dette, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

- Høyre vil privatisere igjen nå

Dommen i Volstad-saken begeistrer også Rødts leder Bjørna Moxnes. Men han advarer om at gleden kan bli kortvarig:

- Høyre mener det samme i dag. De vil gi noen få redere evigvarende eiendomsrett til fisken vår. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker og regjeringa kan vedta lovendringer om høstingsretten som går i redernes favør. Men nå kan de ikke gjemme seg bak en Høyesterettsdom, de må i stedet føre åpen politisk kamp for å gjennomføre privatiseringa. Det er en stor fordel, for jeg tror vi er mange som vil slåss for at fellesskapet fortsatt skal eie fisken i havet, sier Moxnes i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finnmark Senterparti er svært glad for dagens dom, skriver partiet i en pressemlding.

- Høyesterett bekrefter at det vi hele tiden har sloss for, nemlig at fisken tilhører fellesskapet og skal forvaltes ut fra det prinsippet, sier fylkesleder Tore-Jan Gjerpe, men slår fast:

- Dessverre er dagens seier kanskje kortvarig. Både Frp og Høyre vil svekke lokal forvaltning av våre felles ressurser ved å «liberalisere» både deltakerloven og råfiskloven.

- Sammen med kystbefolkningen skal vi sloss mot slike lovendringer. Fiskeressursene skal fortsatt tilhøre felleskapet, sier Gjerpe.

- Dommen får ingen betydning

Bransjeorganisasjonen Fiskebåt som representerer fiskebåtrederne, er skuffet over det knappe tapet i Høyesterett, melder NTB.

– Det var en merkelig opplevelse å høre hvordan landets ledende jurister er så rykende uenige i saken. Dette er trist fordi det strider mot de fleste av våre medlemmers rettsoppfatning. Dette blir ekstra spesielt når vi vet at den nye regjeringen i sin plattform sier at de skal innføre tidsuavgrensede strukturkvoter, sier styreleder Tor Roaldsnes i Fiskebåt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er dermed «ganske sikker» på at dommen ikke får stor praktisk betydning.

– Dette kan endres igjen. Det er kjedelig og uverdig for næringen og forvaltningen at reguleringene kan endres fram og tilbake. Men vi forventer at regjeringen innfører evigvarende strukturordninger for fiskeflåten og dermed langt på vei opphever dagens avgjørelse i Høyesterett, sier Roaldsnes.

Les Høyesteretts dom i Volstad-saken her

Artikkelen er oppdatert