- Jeg har tilgitt alle. Bare ikke min mor

Maria Gabrielsen er født i Wien, men bor i dag er Sandefjord. Hun er aktuell som en av ti kvinner som er intervjuet til boken «Kvinnelige tidsvitner» av Jakob Lothe. Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)
Maria Gabrielsen er født i Wien, men bor i dag er Sandefjord. Hun er aktuell som en av ti kvinner som er intervjuet til boken «Kvinnelige tidsvitner» av Jakob Lothe. Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)

Maria Gabrielsens mor anga henne til Gestapo under andre verdenskrig. Gabrielsen overlevde konsentrasjonsleiren Theresienstadt, og står i dag frem som tidsvitne til grusomhetene i nazistenes leire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Gabrielsen ble født i Wien i 1934. Faren var jøde, moren ikke.

Da krigen begynte fornektet moren den jødiske faren, og anmeldte ham til Gestapo. Siden anmeldte hun Marias tre eldste søsken til Gestapo fordi de ikke ville bruke jødestjerne.

Til slutt ble Maria også og de yngste søsknene angitt, og hentet til et jødisk barnehjem i Wien.

Giftet seg med SS-mann

Moren ville gifte seg på nytt med en tysk SS-mann, men faren ville ikke underskrive papirene.

Det endte med at faren til Maria ble sendt til Auschwitz. Siden ville moren heller ikke ha barna i Wien. De ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt i Tsjekkia.

– Her måtte vi jobbe, og de som ikke jobbet fort nok ble pisket, fortalte Gabrielsen under lanseringen av boken «Kvinnelige tidsvitner» i Oslo tirsdag.

Les også: Nye Holocaust-funn i Tyskland sjokkerer

Nekter å tilgi moren

Søsknene hadde flaks, forteller hun. De overlevde alle sammen. Men faren deres hadde blitt sendt til gasskammeret.

Moren fikk fem års straffarbeid etter krigen.

– Det var lite, synes jeg, sier Gabrielsen før hun legger til.

– Jeg har tilgitt alle. Bare ikke min mor.

Gabrielsen er en av ti kvinner i boka «Kvinnelige tidsvitner» av Jakob Lothe. De ti overlevde nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleire.

– Siden det i Europa generelt, og i Norge spesielt, er så få kvinnelige tidsvitner er kvinners fortellinger om Holocaust underrepresentert, sa forfatter Jakob Lothe ved presentasjonen i Oslo tirsdag.

Les også: Nordmenn jobbet i konsentrasjonsleire

Tiår med hemmelighold

– Jeg har lenge vært taus, men det er godt at disse tingene kommer frem nå, sier Gabrielsen til ABC Nyheter.

– Jeg begynte veldig sent. Jeg fortalte ikke noe om dette før i 2004. Jeg tenkte ingen hadde noen interesse av dette. Slik er det også med mine eldre søsken. De har ikke sagt et ord, og har nok opplevd verre ting enn meg.

Etter krigen kom hun til Norge, og hun bor i dag i Sandefjord. Hun er med som tidsvitne på turene til Aktive Fredsreiser.

Les også: Politiet ber norske jøder om unnskyldning

Tror ikke Holocaust er sant

Gabrielsen forteller at hun i sitt arbeid ofte møter ungdommer som ikke tror Holocaust er sant.

– Da er det veldig godt at de får se leirene, og høre historiene, sier hun.

– Hvordan har disse opplevelsene preget ditt liv?

– I begynnelsen var det veldig fælt. Men nå er jeg veldig glad for at jeg har fortalt om det. Det har vært en terapi for meg. Jeg er mye lettere i kroppen. Før begynte jeg bare å grine.

– Hva synes du er viktig å kommunisere til dagens ungdom om det du har opplevd?

– Det er viktig at de vet at det virkelig har hendt. Jeg ser at de som er med for eksempel til Auschwitz vokser på det, avslutter hun.

Personvernpolicy