Frykt for ny trend: Kvinner som reiser til hellig krig

En håndfull av de 30-40 nordmennene som har dratt til Syria for å delta i borgerkrigen er kvinner. Forrige uke skal to norsk-somaliske tenåringssøstre ha dratt til Syria. Her fra et angrep i Aleppo i helgen. Foto: Haleem Al-Halabi (Reuters)
En håndfull av de 30-40 nordmennene som har dratt til Syria for å delta i borgerkrigen er kvinner. Forrige uke skal to norsk-somaliske tenåringssøstre ha dratt til Syria. Her fra et angrep i Aleppo i helgen. Foto: Haleem Al-Halabi (Reuters)

Bare en håndfull norske kvinner har så langt dratt til Syria for å bidra i borgerkrigen, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter en ny trend.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jihad-reiser»:
  • Ifølge PST har 30-40 personer fra Norge dratt til Syria for å delta i jihad – krig – de siste årene.
  • Ifølge den al-Qaida-allierte al-Nusra-fronten, en av de syriske opprørsgruppene, var det i juli i år rundt 1.200 utenlandske krigere i Syria.
  • I islam betyr jihad kamp, men opprinnelig kunne det like gjerne bety en indre kamp for å bli en bedre muslim. De siste tiårene er imidlertid ordet blitt stadig mer knyttet til religiøs krig.
  • Ifølge radikale islamister har enhver muslim plikt til å reise og kjempe jihad der muslimer er truet.
  • Ifølge radikale islamister kan kvinner kun dra til krigssoner i følge med en ektemann eller en mannlig slektning. De skal ikke kjempe på slagmarken, men er forventet å følge sin kjempende ektemann eller gifte seg med en mann som kjemper hellig krig.

I helgen ble det kjent at to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år kan ha tatt seg inn i Syria. Jentene skrev i en epost til familien at de ønsker å bidra i borgerkrigen. Familien er sterkt bekymret og har ikke klart å få kontakt med døtrene siden torsdag kveld.

Søstrene er imidlertid ikke de eneste norske kvinnene som har dratt til Syria for å delta i krigen.

Forfatter og journalist Lars Akerhaug, som nylig ga ut boken «Norsk Jihad – muslimske ekstremister blant oss», sier han kjenner til fem tilfeller der norske kvinner har dratt av gårde til Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke gå ut med en konkret tall, men sier til NTB at det er snakk om en håndfull.

30-40 har dratt

PST offentliggjorde forrige uke for første gang tall på hvor mange personer fra Norge som har dratt til Syria for å krige og ga et anslag på mellom 30 og 40 personer.

– De aller, aller fleste av disse er menn, sier PSTs informasjonssjef Martin Bernsen.

PST har lenge jobbet forebyggende mot radikale muslimske miljøer i Norge for å forsøke å hindre at de drar for å kjempe i krigsområder. Myndighetene frykter at de vil komme radikaliserte og terrortrente tilbake og utgjøre en trussel mot det norske samfunnet.

Bernsen sier PST ikke har hatt noe spesielt fokus på kvinnelige jihad-reisende, men at dette kan endres.

– Til nå har bekymringen vært knyttet til menn. Men dersom det viser seg at stadig flere kvinner drar, så må vi legge opp vårt opplegg etter dette. Vi kan se begynnelsen på en ny trend, sier han til NTB.

Cup cake-jihad

Akerhaug sier krigen i Syria har engasjert og mobilisert kvinnelige muslimer i like stor grad som mennene, men at de radikale islamistkvinnene stort sett har vist sitt engasjement gjennom å bake og selge kaker, arrangere loppemarkeder og på andre måter samle inn penger til de stridende.

– Men på sosiale medier dukker det fra tid til annen opp spørsmål av typen «har vi kvinner også en plikt til å dra til Syria?» Bakgrunnen er at det i det radikale islamistmiljøet heter at enhver muslim som har anledning, har en plikt til å drive jihad – hellig krig – med sverdet i hånd der muslimer trues, forteller Akerhaug.

Han tror vi vil se flere radikale muslimske kvinner dra til Syria fremover, og peker på at dette også er en internasjonal trend.

– Årsaken til at de drar kan være mange og sammensatte. I tillegg til at krigen i Syria mobiliserer i seg selv, kan det være kvinner som ønsker å komme bort fra familien og samfunnet hjemme, sier han.

Koner, ikke krigere

Han sier de radikale islamistmiljøene ikke ønsker at kvinner skal reise til krigsområdene for å kjempe. Forventningen er derimot at de skal gifte deg med en soldat eller reise sammen med en ektefelle som kjemper.

– Det å reise ned sammen med en mann som kjemper hellig krig eller dra dit og gifte seg med en soldat, er et ideal blant kvinnene i disse miljøene, forteller Akerhaug.

Han peker på at det i al-Qaida og lignende organisasjoner er en rik tradisjon for at menn som drar for å kjempe jihad tar med seg familiene sine og lever et langt mer normalt familieliv i leirene enn regulære soldater gjør i sine leire.

– Det er ikke sikkert det er dette kvinnene som reiser nedover hadde sett for seg, det kan hende de har andre motiver, men det er ikke så lett å se hva annet de kan gjøre i situasjonen der nede, sier Akerhaug.

Personvernpolicy