Sture Bergwall vant mer enn en halv seier

Advokat mener at Sture Bergwall ble syk av behandlingen på Säter. Foto: Ola Karlsen (ABC Nyheter)
Advokat mener at Sture Bergwall ble syk av behandlingen på Säter. Foto: Ola Karlsen (ABC Nyheter)

Den tidligere seriedømte Sture Bergwall (63) vant mer enn en halv seier i retten. Rettens sakkyndige anbefaler enten at han slipper fri eller skal vurderes av eksterne eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN, SVERIGE (ABC NYHETER): Bergwall (63) møtte mandag i retten i Falun for å komme ut av tvungen psykiatrisk behandling etter over 20 år ved Säters sykehus.

– Behandlingen bør stanse, konkluderte en av de rettspsykiatrisk sakkyndige, Kaj Asplund, i retten i dag.

Han fikk umiddelbart støtte fra Bergwalls advokat, Thomas Olsson, om at Säters sykehus sin behandling av Sture Bergwall var skandalløs.

– Bergwall er helt avhengig av personalet ved Säter. Da han sto frem og tilsto at han løy i alle årene, og duperte rettssystemet med hjelp fra Säter og andre, da sa de ingen ting. De ignorerte ham. Det er Säters taktikk, sa Olsson.

– Säter sykehus hadde vent seg til den gale seriemorderen, men så fikk de en mann som ikke gjorde noe vesen ut av seg, oppsummerte advokaten som mente Bergwalls opptreden skyldes valg hos Säter.

– Ble syk av behandlingen

– Sture ble jo syk av behandlingen på Säter, sa han tidligere i dag, med henvisning til de store mengdene narkotiklassifiserte medisiner han fikk på institusjonen.

I løpet av to ukers tid vil dommen falle, opplyste rettens administrator da saken ble avsluttet.

– Det vil skje i form av en pressemelding, sa han.

Les også: - Jeg vet hvor jeg skal bo

Olsson trakk også frem uttalelsene fra Sten Levander som vitnet tidligere i dag. Den nå pensjonerte professoren mente det ikke finnes noen risiko for tilbakefall.

Liten risiko

– Personlighetsforstyrrelsen finnes nok der, men alder og livserfaring gjør at Sture Bergwall vil tenke seg litt mer om enn da han var 19 år gammel, oppsummerte Asplund.

– Han har også en intellektuell kraft som gjør at han kan komme til å tenke seg om, sier en av de rettspsykiatrisk sakkyndige, Kaj Asplund, som heller ikke mente Bergwall var pedofil.

At Sture Bergwall (63) har blitt en kjendis gjør det mindre sannsynlig at noen lege vil skrive ut medikamenter til ham.

– Jeg ber om en ny vurdering av Sture Bergwall ved en annen klinikk, konkluderte den andre av de to rettspsykiatrisk sakkyndige, Rosario Leopardi.

Mener han har endret seg over tid

– Jeg tror Sture har endret seg over tid. Impulsiviteten er hemmet etter mange år i tvungen behandling, men jeg kan ikke sette spørsmålstegn ved pedofili-diagnosen, sier han.

Les også: Bergwall fikk møte sine venner

Asplund undertreket også at impulskontrollen og misbruket henger sammen, og at Bergwall klarer å holde seg borte fra rusmisbruk, så ser han liten fare for tilbakefall.

– Det er ikke klart at vi her har en psykopat fremfor oss, sier Asplund og ser på Bergwall.

63 år gamle Bergwall stirrer intenst på de to sakkyndige da de la frem sine vurderinger av ham og behandlingen han har fått ved Säter.

– Tilbakefallsrisiko må vurderes

Rosario Leopardi understreket at alvorlig psykisk sykdom og tilbakefallsrisiko må vurderes nøye.

Rettspsykiateren understreket at alle Bergwalls diagnoser i tiden han har vært innlagt dreier seg om personlighetsforstyrrelser, seksuelle avvik og misbruk.

– Men personlighetsforstyrrelser kan endre seg over tid, sier Leopardi.

– En seksuell dragning kan også hemmes. Og kontrollerer han sine impulser, så svekkes risikoen.

– Man må vurdere om klinikken kan vurdere tilfellet objektivt, sier Leopardi og viser til at andre leger byttes ut hvis de kommer i konflikt med pasienten.

– Et unikt tilfelle

– Et unikt tilfelle, slo Leopardi fast i sin vurdering av dokumentene og de svar Sture Bergwall ga mandag i Faluns administrative domstol.

– Hadde han ikke tilstått drapene, så ville han ha blitt tilbakeført for mer enn 20 år siden.

Bergwall ble skrevet inn på Säters etter å ha ranet en bank. Like før han skulle skrives ut, begynte han å erkjenne drap. Bergwall tilsto 39 drap etter å ha gått i terapi på Säters, deriblant drap som skulle vært begått i Norge, Finland og Danmark i tidsrommet 1964 til 1993.

Mange av sakene ble henlagt, men Bergwall ble dømt for til sammen åtte drap i perioden 1994 til 2000. I 2008 trakk han all tilståelsene, og han ble senere frikjent for alle drapene han var dømt for, blant annet på norske Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik.

Personvernpolicy