Krav om betjente solstudioer fra nyttår:

Strålevernet arrangerer kurs - solariumsbransjen sitter på gjerdet

SOLARIUMSBRANSJEN: Fra nyttår endres reglene om drift av solariumsstudioer i Norge. Bransjen håper at den nye regjeringen stanser det nye regelverket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SOLARIUMSBRANSJEN: Fra nyttår endres reglene om drift av solariumsstudioer i Norge. Bransjen håper at den nye regjeringen stanser det nye regelverket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

For å kunne jobbe i solstudio må man fra nyttår ha tatt en obligatorisk solarieprøve. Prøven kan nå tas på 200 testsentre i Norge. Men bransjen venter på å bli reddet av den nye regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2011 vedtok den rødgrønne regjeringen å innføre 18-årsgrense for bruk av solarium. Samtidig ble det vedtatt at alle solstudioer skal være betjent.

Aldersgrensen ble innført i juni 2012 og fra 1. januar 2014 må alle solstudioer i Norge være betjent av personer over 18 år som har bestått en obligatorisk solarieprøve.

Denne prøven er nå klar til å tas på rundt 200 testsentre rundt om i Norge, opplyser Statens strålevern i en pressemelding.

– Det nye betjeningskravet skal gi folk muligheten til å få veiledning om de risikofaktorene som finnes ved solariebruk. De skal også få hjelp til å legge en fornuftig solingsplan. I tillegg skal betjeningen sjekke at kundene er over 18 år, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i meldingen.

– Solariumsbruk øker kreftrisikoen

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium, ifølge Kreftforeningen.

– Solarium øker risikoen for hudkreft, og Norge er i verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller av denne sykdommen, sier Kofstadmoen.

Daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) begrunnet de nye reglene slik:

– Det er viktig med tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sa hun da regelverket ble vedtatt i 2011.

Les mer: 18-årsgrense i solarier

– Tror vi blir reddet i 12. time

Bransjen har protestert kraftig mot de nye reglene. Leder i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen, forteller at de foreløpig sitter på gjerdet og venter på at den nye blåblå regjeringen skal redde dem fra kravet om kompetent betjening av alle solarier.

– Vi forventer at den nye regjeringen skal reversere dette kravet før 1. januar. Jeg tror den nye helseministeren kommer til å gjøre det han sa i opposisjon. Vi tror at vi skal bli reddet i 12. time, sier han til ABC Nyheter.

Dersom dette ikke skjer, vil store deler av solariebransjen ikke overleve, frykter Pedersen.

– Hvis man legger til grunn Statens stråleverns tolkning av regelverket og ser på hvordan solsentrene i er bygget opp i dag, så ser man at det vil bli massedød blant rene solsentre. Sånn som Strålevernet her tenkt det vil det ikke være et levelig grunnlag for solariebransjen, mener Pedersen.

Han har tidligere uttalt til ABC Nyheter en annen følge vil være at man vil se en «eksplosjonsartet vekst av lukkede miljøer» som tilbyr sol i Norge.

Det nye kravet om betjening i solstudioer gjelder for alle som tilbyr solarier til andre ved utleie eller bruk, inkludert enkeltpersoner, klubber, foreninger og idrettslag.

Personvernpolicy