Sture Bergwall fikk møte sine venner

For første gang på nesten 20 år kunne Sture Bergwall (63) i dag bevege seg fritt blant sine venner. - Dette er spennende, sier han til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN, SVERIGE, ABC NYHETER: Noe overraskende tillot Johan Montelius, tingretts rådmann, Sture Bergwall å fritt kunne forlate rettslokalet mens dommerne vurderte hans krav om åpne dører.

En glad og usikker Bergwall fikk i ti minutter snakke med media og familie som hadde tatt turen til Dalarna i dag, mandag.

– Jeg tror ingen ting, sier Sture Bergwall til ABC Nyheter i pausen.

Etter å ha blitt frifunnet for åtte drap skal den administrative domstolen avgjøre om Bergwall skal frigis, få en ekstern ekspert til å vurdere hans psyke eller eventuelt følge innstillingen fra Säter sykehus som mener han fortsatt skal tvangsbehandles.

Men samtidig innrømmet han at det mest sannsynlige resulatet er at en ekstern psykolog får vurdere hans psykiske helse.

– Ja, det er nok det, sier han.

Siste gang han var i retten med krav om å slippe psykatrisk tvangsbehandling var i 2010. Da fikk han ikke bevege seg fritt utenfor rettssal 4 mens dommerne vurderte kravet om åpen rett.

Bygger på gamle hendelser

Da Vladislav Ruchkin, overlege ved Säter, la frem institusjonens syn, understreket han at Bergwall fortsatt led av de samme sykdommene som da han ble lagt inn i 1991.

– Det er særlig fare for tilbakefall til seksuelle overgrep, sa Ruchkin og trakk fram forhold som ligger mer enn 40 år tilbake, og hendelser fra midten av 90-tallet som Bergwall ikke er dømt for.

Bergwalls psykolog Martin Carlsson skal også vitne. Sammen med Ruchkin er det han som har levert Säters analyse av sin mest kjente pasient.

Til ABC Nyheter har Sture Bergwall sagt at han ikke har vært i terapi hos noen av behandlerne. Da han fra midten av 90-tallet og til 2000 ble dømt for åtte drap, ble det eller ikke gjort noen selvstendige psykologiske vurderinger av ham.

Bergwalls advokat, Thomas Olsson, måtte flere ganger gripe inn og understreke at Bergwall har blitt frifunnet for flere av de forholdene som overlegen omtalte.

- Alvorlig krenkelse

De seks tingrettsdommene tok alle til takke med en henvendelse fra Säter om at de anbefalte psykiatrisk tvangsbehandling.

– Fortsatt tvangsbehandling vil være en alvorlig krenkelse av Sture Bergwalls grunnleggende rettigheter, sier hans advokat Thomas Olsson og viser til flere dommer fra Europadomstolen.

Han mener de undersøkelsene som Säter bygger på, er for gamle og viser blant annet til en dom som avviser en elleve måneder gammel undersøkelse som for gammel.

Les også: Norsk kritikk av Quick-granskning

Olsson og Bergwall har flere ganger sagt at de vil ta denne saken helt til Menneskerettighetsdomstolen, hvis ikke Bergwall får medhold i det svenske rettssystemet.

Advokaten sier at det er nytt at Säter nå bare vil snakke om gamle forhold og fremstiller Bergwall som om han ikke har endret seg siden 70-tallet.

For Bergwall skal en annen ekspert vitne senere i dag. Det er professor Sten Levander som har vært med på å utvikle de teoretiske modellene som Säter benytter seg av i dag.

I går, søndag, kritiserte den anerkjente norske rettspsykiateren Kirsten Rasmussen, Säters metoder.

Personvernpolicy