Brannfolk kjemper mot storbranner ved Sydney

Brannmannskaper i Australia kjemper mot for å hindre at skogbrannene sørøst i landet når hverandre og blir til en kjempebrann ved storbyen Sydney.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom værforholdene forverres ytterligere kan det komme til å skje.

Kraftig vind og høy varme i delstaten New South Wales har skapt gunstige forhold for de såkalte «bushfires».

Mange branner er slukket, men fortsatt brenner det 58 steder. 14 av dem har brannmannskapene ikke kontroll over.

I overkant av 200 boliger er blitt fullstendig ødelagt i brannene. Én person har mistet livet.

Dårligere luftkvalitet

Også i Sydney merker innbyggerne brannene. Luftkvaliteten er mye verre enn normal på grunn av en tett hvit røyk fra brannene.

– Nivåene er meget, meget høye. De er blant de høyeste vi har målt, sier Matthew Riley fra klimakontoret i New South Wales til avisen Sydney Morning Herald.

Slik oppleves det å være fanget i skogbrannen. Se video fra hjelmkameraet til brannmenn i Australia:(artikkelen fortsetter under videoen)

I området Lithgow vest for Sydney har en stor brann ødelagt nesten 40.000 hektar og den truer nå flere små byer.

Kraftig vind tirsdag og onsdag kan føre til at flere branner slår seg sammen i nærheten av turistdestinasjonene Katoomba og Leura i det naturskjønne området Blue Mountains.

«Megabrann»

– Jeg tror jeg aldri har brukt ordet megabrann. Men realiteten er at det er sannsynlig at været kan føre disse to brannene sammen, sier brannsjef Shane Fitzsimmons, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Brannen er de verste i delstaten på 50 år, og New South Wales erklærte søndag unntakstilstand. Det betyder at brannmannskapene har myndighet til å evakuere folk. Dem som motsetter seg krav om å evakuere, risikerer bøter.

Flere av brannene antas være påsatt. En elleve år gammel gutt ble mandag pågrepet og siktet for å ha påsatt en brann, et område 5.000 hektar ble brent ned.

Personvernpolicy