Nav vil frede nødhjelp til papirløse

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

En mann fra Midtøsten fikk støtte fra Nav etter utvisning fra Norge og en dom for voldtektsforsøk. Likevel vil ikke Nav-direktør Joakim Lystad endre regelverket for sosialhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lystad liker ikke forslaget om å sløyfe en passus i regelverket om at bostedsløse personer uten lovlig opphold i Norge kan få sosial akutthjelp i spesielle tilfeller, skriver Vårt Land.

– Det er hensiktsmessig at Norges menneskerettslige forpliktelser kommer fram i reglene, mener Nav-direktøren.

Før sommeren foreslo avtroppende arbeidsminister Anniken Huitfeldt å fjerne et unntak fra hovedregelen om at personer uten lovlig opphold i riket har ikke krav på pengestøtte. Bakgrunnen var nyheten om at en mann fra Midtøsten som var dømt for voldtektsforsøk og utvist fra Schengen, oppholdt seg ulovlig i Norge på Nav-penger.

Robert Eriksson (Frp), som torsdag overtok Huitfeldts statsrådspost, reagerte kraftig da saken ble kjent i februar.

– Vi er kommet i den sinnssvake situasjonen at vi er blitt hele verdens sosialkontor, sa han til VG da.

Ifølge Huitfeldt viste saken at det var uklart hvor langt retten til nødtjenester rakk, og at uklarheten var «uheldig» i en situasjon med innvandring av fattige fra Europa.

Nav-direktør Lystad kan ikke forstå hvorfor departementet trekker fram denne gruppen.

– Direktoratet er ikke kjent med at Nav-kontorene har særlige utfordringer med henvendelser fra EØS-borgere som er her ulovlig, skriver han i sin høringsuttalelse til de nye reglene.

Personvernpolicy