224 millioner samlet inn under årets TV-aksjon

Programlederne for årets TV-aksjon er Erik Thorstvedt (t.v.), Haddy N'jie og Jan Petter Saltvedt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Programlederne for årets TV-aksjon er Erik Thorstvedt (t.v.), Haddy N'jie og Jan Petter Saltvedt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Årets TV-aksjon samlet inn vel 224 millioner kroner. Det er ny rekord og fjorårets innsamlede beløp på snaut 200 millioner er slått med god margin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntektene fra årets TV-aksjon på NRK går til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demenssaken.

– Nå ser vi igjen de fantastiske resultatene av å løfte i flokk! Nesten hele Norges befolkning har bidratt til den store dugnaden og det har gitt fantastiske resultater. Mange tusen mennesker har jobbet i uker og måneder for å mobilisere 100.000 mennesker som i går gikk med bøsse, sier leder for TV-aksjonen, Kari Bucher.

Det innsamlede beløpet på nøyaktig 224.218.673 kroner gir et snitt så langt på 44,42 kroner per innbygger. Beløpet er dermed høyere enn den forrige rekorden for TV-aksjonen fra 2007, da det også ble samlet inn 220 millioner kroner. Justert for inflasjon er årets beløp noe lavere enn for seks år siden.

Regjeringen bidro med 35 millioner kroner til årets TV-aksjon.

Les også: Vi må fjerne tabuen

Mer åpenhet

Pengene som er samlet inn skal gå til å gjøre livet lettere for demenssyke og deres pårørende og føre til at færre får sykdommen i fremtiden. Økt åpenhet for å knuse myter om demens var også et av målene i søknaden om årets aksjon.

– All oppmerksomheten og medieoppslagene vi har hatt i tiden før TV-aksjonen har ført til at vi er godt på vei mot målet om mer åpenhet rundt sykdommen demens. Jeg vil rette en stor takk til alle som har delt sin historie, det har vært utrolig viktig for denne aksjonen. Det har gitt hele Norge en mulighet for å se og forstå hvordan det er å ha demens eller leve med demens i familien, sier Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Det endelige totalbeløpet, som også inkluderer penger gitt i etterkant av innsamlingsaksjonen, vil ikke være klart før i desember.

Les også: Nobelprisvinner mener ødelagt hukommelse kan repareres

Bedre livskvalitet

I løpet av dagen har 100.000 frivillige over hele landet gått fra dør til dør for å samle inn penger til aksjonen.

– Pengene skal fordeles på tre viktige hovedområder: Forskning, informasjon og opplæring, samt frivillig arbeid for personer med demens og deres pårørende for å bedre livskvaliteten deres, sier Lisbet Rugtvedt.

Innbyggerne på Svalbard topper listen over de mest gavmilde i landet. Her er det registrert et innsamlet beløp per innbygger på nesten 500 kroner. På andreplass ligger innbyggerne i Utsira i Rogaland med et beløp på 267 kroner. Bokn i Rogaland havner på tredjeplass med 235 kroner.

Personvernpolicy