Musikk-Norge i sorg etter Lage Fosheims bortgang

Musikeren Lage Fosheim døde lørdag etter flere måneders sykeleie. Han ble 55 år gammel. Foto: NTB scanpix.
Musikeren Lage Fosheim døde lørdag etter flere måneders sykeleie. Han ble 55 år gammel. Foto: NTB scanpix.

Musikeren Lage Fosheim døde lørdag etter flere måneders sykeleie. Musikk-Norge minnes ham som en raus mentor og en genial musiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fosheim ble bare 55 år gammel. Han ble diagnostisert med kreft på forsommeren og tilbrakte mesteparten av tiden etter det i Frankrike. Han hadde familien rundt seg da han døde, opplyser Fosheims musikerkollega og venn gjennom 30 år, Trond Myhre, til NTB.

– Som venn vil jeg savne galskapen og den totale tilstedeværelsen han alltid hadde. Han fylte rommet på en veldig positiv måte. Han ville spre glede og dyrke gleden, og det gjorde han helt til det siste, forteller Myhre.

– En strålende drivkraft

Etter at dødsfallet ble kjent sent lørdag kveld, har hundrevis, inkludert en rekke musikerkollegaer, uttrykt sine kondolanser og sorg via sosiale medier og i nettavisenes kommentarfelter.

«En strålende drivkraft og karismatisk kollega er borte», skriver musikeren Ingrid Bjørnov på sin Twitter-konto.

– Jeg vil huske ham for hans gode og store smil. Jeg kommer til å huske hans genialitet innen musikken og som manager. Han var en fantastisk god mann, en som tok vare på sine. Lage tok seg alltid tid til gode venner og kunne samtale om alvorlige temaer og om humor, sier revyforfatter og skuespiller Tom Sterri til NRK.

Les også: Lage Fosheim er død

Kulturminister Thorhild Widvey (H) sier til TV 2 at Fosheim har betydd utrolig mye for folk, ikke minst for sin egen generasjon.

– Jeg vet også at han var en veldig viktig mentor for mange utøvere gjennom sin musikalske iver, sier Widvey.

Direktør Odd Arvid Strømstad i Eyeworks Dinamo omtaler Fosheim som en av dem som har betydd mest for Musikk-Norge.

– Først som artist i ti år. Deretter brukte han mesteparten av livet sitt til å være mentor og hjelpe fram andre artister, sier Strømstad til NRK.

Var med familien

Fosheim døde bare et drøyt halvår etter at hans mangeårige partner i bandet The Monroes, Eivind Rølles (54), døde av kreft. De to gjorde enorm suksess med albumet «Sunday People» fra 1983, og er kanskje mest kjent for balladen «Cheerio» fra 1985.

Strømstad sier dødsfallet til kameraten og kollegaen gikk sterkt inn på Fosheim. Bare noen måneder senere ble han selv diagnostisert med kreft.

Med noen pauser holdt duoen på i en rekke år og hadde flere hits. Så sent som i 2003 gjenforente de seg for å holde et lite knippe sommerkonserter. De ga ut fire plater og en samle-CD fram til 1993.

«Tsjeriåu»

Etter Monroes-suksessen var Fosheim sentral i norsk musikkbransje, blant annet som promotionsjef i norske Universal Music.

«Cheerio» fikk en ny omdreining i 2005, da artisten Ivar Christian «Ravi» Johansen i samarbeid med The Monroes lagde en humoristisk vri på hitsangen med tittel «Tsjeriåu».

– Lage var en vanvittig kraftkilde. Han hadde så vanvittig mye energi og pågangsmot at du nesten ble litt svimmel, han var nesten 20 år eldre enn meg, men jeg husker jeg nesten følte meg litt gammel når jeg møtte ham, sier Johansen til NRK.

Lage Fosheim er bror av skuespilleren Minken Fosheim.

Personvernpolicy