PST-etterforskere hjem fra Kenya

PST-etterforskerne dro til Kenya torsdag for en drøy uke siden etter at det kom opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret. Lørdag kom de hjem til Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix.
PST-etterforskerne dro til Kenya torsdag for en drøy uke siden etter at det kom opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret. Lørdag kom de hjem til Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix.

De to PST-etterforskerne som har vært i Kenya etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, kom lørdag hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De har gjort det de var der for, og har derfor vendt hjem til Norge. Men det kan bli aktuelt å dra ned igjen, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

PST-etterforskerne dro til Kenya torsdag for en drøy uke siden etter at det kom opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret.

I tillegg til å undersøke om nordmannen kan ha vært involvert i angrepet mot kjøpesenteret, har det også vært viktig å etablere informasjonskanaler til kenyansk politi- og sikkerhetsmyndigheter.

– Nå er de nødvendige informasjonskanaler opprettet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Styrket mistanke mot terrormistenkt nordmann

Styrket mistanke

Fredag meldte PST at mistanken mot nordmannen er styrket. Uttalelsen kom etter at BBC torsdag kveld identifiserte en av terroristene i kjøpesenteret Westgate i Nairobi som en norsk-somalisk 23-åring.

Både BBC og CNN har de siste dagene vist bilder som viser hvordan terroristene med tilknytning til al-Shabaab beveget seg i kjøpesenteret under angrepet. Det skal ha vært fra 5 til 15 terrorister inne i senteret, men overvåkingsbildene viser bare fire ulike menn.

Les også: Mistenkt norsksomalier knyttes til i Nairobi-bilder

Den navngitte 23-åringen fra Larvik skal ha blitt identifisert på disse bildene. Han er ikke funnet etter angrepet. PST sa fredag at det er uklart om nordmannen er i live.

– Vi har ikke noe nytt å komme med utover det vi meldte fredag, sier Hugubakken.

Opplysningene om at det skal være en nordmann blant terroristene har fått dekning i medier i mange land verden rundt. Han navngis flere steder, og det vises bilder av ham.

Hemmelig rapport

Aftenposten skriver lørdag at PST i en hemmeligstemplet rapport oppfordrer en rekke etater og virksomheter til å være på vakt mot fremveksten av ekstremistiske miljø.

Les også: Terrormistenkt ringte Norge under angrep i Nairobi

PST-rapporten «Ekstremisme i Norge» ble sendt ut 12. september i år, få dager etter stortingsvalget. Hensikten skal være å gjøre kommuner, fylkesmenn, ulike statlige virksomheter, direktorater og departementer bedre i stand til å beskytte seg mot ekstremistiske miljøer i Norge, og forebygge framtidig terror.

Rapporten ble lagt fram av PST-sjef Benedicte Bjørnland for Kontaktgruppen for forebygging av terrorhandlinger, som består av 25 statlige etater og fem næringsorganisasjoner.

Minst 67 personer ble drept og over 200 ble såret i angrepet mot Westgate-senteret i Nairobi. Angrepet startet 21. september, og det skulle ta nesten fire dager før terroristenes beleiring av kjøpesenteret ble hevet.

Personvernpolicy