Begge korrupsjonssiktede løslatt i Bergen

Begge forretningsmennene som er siktet for korrupsjon i Bergen slippes ut av varetekt. Bergen tingrett finner ikke grunn til mistanke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fikk dessuten ikke medhold i sin begjæring om oppsettende virkning, som ville betydd at de måtte sitte fengslet til en anke var ferdigbehandlet. Begge siktede, to menn i henholdsvis 50- og 60-årene, ble sluppet ut lørdag ettermiddag.

Politiet har så langt ikke bestemt seg for om fengslingsankene skal trekkes, på grunn av den den svært uvanlige situasjonen. Likevel synes dette som det mest sannsynlige utfallet, slik NTB forstår det.

Les også: BT: Tomtekrangel utløste korrupsjonsetterforskning

– Tingretten har avsagt kjennelse på løslatelse for dem begge, men med ulike begrunnelser. Ut over det kan jeg ikke gå inn i innholdet i kjennelsene, sier politiadvokat Katrine Engelsgjerd Eikestad, politiadvokat ved Seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt, til NTB.

Den tredje siktede Høyre-politiker i Bergen, Jan Sverre Stray, blir framstilt først til uka.

Les også: Politiet mistenker at Stray fikk 100.000 i bestikkelser

Venter henleggelse

Bergen tingrett konkluderer i kjennelsen for mannen i 50-årene at det ikke finnes skjellig grunn til mistanke – grunnvilkåret for varetektsfengsling. Mannens forsvarer, advokat Einar Drægebø, sier han derfor forventer at saken mot hans klient blir henlagt.

Advokat Svein Aage Valen, som forsvarer den siktede i 60-årene, mener det eneste fornuftig politiet kan gjøre slik status er nå, er å droppe fengslingsankene. Hans klient ble løslatt fordi retten ikke fant fare for bevisforspillelse, et av tilleggskriteriene for varetektsfengsling.

– Retten har løslatt begge de siktede i trygg forvissning om at de ikke vil forspille bevis. Da får politiet bruke sin tid og ressurser på å etterforske saken ferdig og konkludere, og ikke forfølge slike anker, sier Valen til NTB.

Les også: Bergenspolitiker siktet for grov korrupsjon

Politiet begjærte den andre forretningsmannen varetektsfengslet i to uker med full isolasjon. Fengslingsmøtet ble holdt bak lukkede dører.

Framstilt på nytt

I forrige uke ble forretningsmennene og politikeren Jan Sverre Stray (H) siktet for grov korrupsjon. Da ble de tre varetektsfengslet i fire uker. Alle anket kjennelsen fra Bergen tingrett, og for de to forretningsmennene ble denne opphevet av Gulating lagmannsrett. Dermed ble saken sendt i retur til Bergen tingrett.

Politiet mistenker Høyre-politikeren for å ha mottatt rundt 100.000 kroner i bestikkelser i forsøk på å påvirke planarbeidet i en reguleringssak.

Bakgrunnen for siktelsene er et arrangement i forbindelse med TV 2s serie «Vennebyen» i fjor høst.

Stray hadde ansvar for å hente inn sponsorer til arrangementet. Politiet har bekreftet at de har funnet en faktura som underbygger mistanken om betalingen. De 100.000 kronene skal først ha blitt fakturert som sponsing av showet Vennebyen, sendt fra et selskap der Stray er investor.

Senere ble spesifiseringen endret til å omtale konsulenttjenester i forbindelse med tomten de ville ha omregulert.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Personvernpolicy